Внутрішній ринок продукції тваринництва

0

Олександр Маслак, директор Департаменту агропромислового розвитку Сумської облдержадміністрації

М’ясо

Упродовж вересня – першої половини жовтня цього року на внутрішньому ринку спостерігали підвищення цін та збільшення пропозиції живої худоби. За даними Держстатслужби у вересні цього року підприємства реалізували живої худоби – 14,1 тис. т, що в половину більше порівняно з попереднім місяцем, свиней – 35 тис. т (+4,8%), птиці – 37,6 тис. т, що на рівні попереднього місяця. Така тенденція вплинула на загальне поголів’я тварин. Станом на 1 жовтня цього року підприємства утримували великої рогатої худоби – 1 млн гол. або на 8% менше, ніж місяць тому. При цьому поголів’я свиней збільшилося до 3,6 млн гол., або на 0,9%, птиці – 120,4 млн гол. (+1,3%).

За оперативною інформацією Мінекономрозвитку щодо рівня закупівельних цін на сільськогосподарську продукцію станом на 16 жовтня цього року середні ціни на молодняк худоби вищої вгодованості становили 38,7 грн/кг, що на 0,5 грн вище попереднього місяця. При цьому залежно від регіонів України ціни коливалися від 33–34 грн/кг у Херсонській, Миколаївській, Луганській областях, до 45–46 грн/кг – у Чернігівській та Полтавській. Водночас середня оптово-відпускна ціна на яловичину І категорії становила 96,7 грн/кг, що на 9,1 грн вище попереднього місяця.

Закупівельна ціна на свиней І, ІІ категорій у середньому становила 44,6 грн/кг, що вище попереднього місяця на 0,9 грн. При цьому в регіонах України ціни коливалися від 41 до 48 грн/кг. Найнижчими вони були у Дніпропетровській та Хмельницькій областях, найвищими – у Чернігівській і Харківській. Разом з тим середні оптово-відпускні ціни на свинину ІІ категорії досягли 84,8 грн/кг, що на 3 грн вище попереднього місяця.

Оптово-відпускна ціна на курятину в середньому становила 46,2 грн/кг, що нижче на 1,8 грн порівняно з попереднім місяцем. Загалом на внутрішньому ринку ціни коливалися від 42 до 64 грн/кг. При цьому більш дешевою курятина була у Львівській та Рівненській областях, а дорожчою – у Київській та Полтавській.

Закупівельні ціни першої половини листопада цього року на молодняк худоби та свиней формуватимуться під впливом загальної тенденції до зменшення споживання м’яса і м’ясної продукції, низької активності покупців й переваги споживчого попиту на курятину порівняно зі свининою та яловичиною.

Молоко

Упродовж вересня – першої половини жовтня цього року на внутрішньому ринку спостерігали підвищення цін та зменшення пропозиції молока. За даними Держстатслужби у вересні цього року підприємства реалізували молока – 205 тис. т, що на 9% менше попереднього місяця. На це вплинуло перш за все зменшення поголів’я корів. Станом на 1 жовтня цього року підприємства утримували корів – 422,3 тис. гол. або на 0,5% менше попереднього місяця. До того ж господарства населення зменшили поголів’я корів на 0,8% – до 1,3 млн гол.

За оперативною інформацією Мінекономрозвитку щодо рівня закупівельних цін на сільськогосподарську продукцію станом на 16 жовтня цього року середні ціни на молоко вищого ґатунку становили 9,7 грн/кг, що на 0,5 грн вище попереднього місяця, молоко І ґатунку – 9,3 (+0,1 грн), молоко від господарств населення – 5,6 грн/кг (+0,1 грн). При цьому в регіонах України ціни на молоко вищого ґатунку коливалися в діапазоні 8,9–11,5 грн/кг, І ґатунку 8,5–10,7 грн/кг, молоко від господарств населення – 4,8–6,8 грн/кг. Найнижчими ціни були у Херсонській та Миколаївській областях, найвищими – у Рівненській і Вінницькій.

Закупівельні ціни першої половини листопада цього року на молоко матимуть сталу тенденцію до зростання під впливом сезонного зменшення обсягів виробництва молока та надходження його на переробні підприємства.

Внутрішній ринок продукції тваринництва

Динаміка обсягів та цін реалізації підприємствами живої худоби у 2020 році

Держстатслужба, жовтень, 2020 рік

Внутрішній ринок продукції тваринництва

Динаміка обсягів та цін реалізації підприємствами свиней у 2020 році

Держстатслужба, жовтень, 2020 рік

Внутрішній ринок продукції тваринництваДинаміка обсягів та цін реалізації підприємствами молока у 2020 році

Держстатслужба, жовтень, 2020 рік