Асоціація «Дунайська соя» налагоджує зв’язки в Україні

0

Ірина Корчагіна, Agroexpert (Україна)

21 квітня у Києві була презентована асоціація «Дунайська соя», яка є бізнес-платформою для налагодження контактів із безпечного виробництва, переробки та збуту сої  без ГМО в Європі.

Асоціація «Дунайська соя» розпочала свою діяльність 2012 року у Відні за участі 20 членів й об’єднує наразі понад 120 учасників із 50 країн Європи, які межують із басейном р. Дунай.

«Ми є неприбутковою організацією і дбаємо про налагодження бізнесових контактів між компаніями щодо безпечного виробництва сої та отримання ними прибутку. Головний офіс розташований у Відні, також маємо офіси в Румунії, Сербії, Італії, Швейцарії, плануємо невдовзі відкрити представництво у Молдові, а за рік-два – в Україні (Київ)», – розповів Маттіас Крьон, президент асоціації «Дунайська соя».

Європа щороку імпортує близько 32 млн тонн сої, переважно з Бразилії.
Найбільший імпортер сої у світі – Китай – купує соєві боби, тоді як Європа – переважно продукти переробки, зокрема соєвий шрот. Окрім дефіциту власного протеїну іншою проблемою, що постала перед країнами Центральної та Західної Європи, – виробництво сої без ГМО. У країнах Латинської Америки площі під соєю розширюються здебільшого екстенсивно, – зазначив пан Маттіас. Лого «Дунайська cоя» на продукції означає, що тут використано сою  без ГМО контрольованого походження із Дунайського регіону.

За словами очільника асоціації, Україна має великі шанси приєднатися до безпечного виробництва сої та розвитку її переробки. Відповідно до меж басейну р. Дунай сертифікація сої як «Дунайської» в Україні є можливою лише для культури, яку вирощують на територіях Закарпатської, Чернівецької, Львівської, Тернопільської, Хмельницької, Івано-Франківської, Вінницької та Одеської областей. «У майбутньому ми не виключаємо можливість розширити діяльність асоціації «Європейська соя», яка дасть змогу приєднатися до проекту іншим регіонам України», – запевнив президент асоціації.

Членство в асоціації коштує від 50 євро на рік (залежно від обороту компанії) та має необмежений строк. Організація не займається збутом сої та продуктів її переробки, але сприяє налогодженню контактів між усіма ланками ланцюга з метою сприяння виробництва якісного протеїну та мінізації імпорту сої.

«Дунайська соя» зацікавлена у підписанні декларації з Мінагропродом України щодо спільної співпраці. Уже 16 міністерств сільського господарства та 14 державних агенцій різних країн у Дунайському регіоні схвалили діяльність «Дунайської сої». Низка країн, як-от: Австрія, Швейцарія, Польща, Німеччина (Баварія, Баден Вюртемберг), Словаччина, Угорщина, Словенія, Хорватія, Сербія, Боснія та Герцоговина, Румунія, Болгарія та Молдова своїми підписами схвалюють такий підхід до протеїнової безпеки Європи. Декларація визначає необхідний план упровадження масштабної програми з вирощування сої у регіонах басейну р. Дунай.

На презентації були присутні також представники двох австрійських насіннєвих компаній, що є членами асоціації «Дунайська соя». Фелікс Ґон, керівник розвитку бізнесу в Україні Probstdorfer Saatzucht Ges.mbH&CoKG, впевнений у поступальному позитивному розвитку аграрного сектору України загалом та  безпечного виробництва сої зокрема. «В Україні соєю нині засіяно майже 2 млн. га, а це найбільші площі в Європі. Тут простежуються великі перспективи для вирощування та продажу сої без ГМО. Для цього потрібно дотримуватися принципів безпечного виробництва та налагодити канали збуту і логістику», – зазначив пан Ґон.

Євген Авраменко, генеральний директор ТОВ «ЗААТБАУ Україна», висловив занепокоєння щодо підпільного вирощування ГМ-сої в країні: «В Україні за неофіційними даними висівають близько 30% ГМ-сої. Для її безпечного виробництва потрібна надійна законодавча підтримка».

Європейські фермери зацікавлені співпрацювати з українськими колегами. На цьому наголосив Бенедикт Фьортіґ, член Ради виконавчих директорів компанії KTG Group. «Нові ринки сої у Західній Європі – це чудова нагода для української економіки і сільського господарства, а також допомога у поліпшенні екології та сівозміни. Місцева переробка й виробництво – це додаткові переваги для розвитку сільських територій, створення нових робочих місць. KTG Group запрошує до співпраці у рамках проекту «Дунайська соя» українських фермерів та переробників, – підсумував пан Фьортіґ.

Умовою участі агровиробників в асоціації «Дунайська соя» є використання насіння без ГМО та дотримання рекомендацій щодо сталого виробництва сої. Першою українською компанією , яка приєдналась до активності асоціації на початку цього року, – стала корпорація «Сварог Вест Груп». «Розвиток у Європі ринку виробництва сої без ГМО є важливим кроком для забезпечення продовольчої безпеки. Асоціація «Дунайська соя» є тією платформою, яка може поєднати інтереси українських та європейських партнерів: виробників, переробників, споживачів, торговельні мережі, науку, інститути громадянського суспільства тощо», – переконаний Андрій Гордійчук, голова правління корпорації «Сварог Вест Груп». За словами пана Андрія, господарство розпочало  сертифікацію  10 тис. га  під вирощування сої відповідно до критеріїв асоціації «Дунайська соя».