У першій декаді жовтня необхідно максимально інтенсивно провести озиму сівбу

0

До теперішнього часу в Україні на більшій частині площ, призначених під сівбу озимих, фіксується повна відсутність вологи у верхніх шарах ґрунту, однак у зв’язку очікуваними найближчим часом опадами ситуація може покращитися.

Про це 25 вересня повідомила прес-служба Національної академії аграрних наук України, пише АПК-Інформ.

«На 70-80% площ, призначених під сівбу озимих, волога у верхніх шарах ґрунту (0-10 см і 0-20 см) відсутня повністю, на 30% площ запаси вологи оцінювалися як недостатні (менше 10 мм в орному шарі), на окремих площах наближалися до критичних і лише на 10% площ вологість ґрунту була оптимальною для сівби, проростання зерна і появи сходів», – йдеться в повідомленні.

Як уточнюється, гострий дефіцит вологи спостерігається не тільки в традиційно посушливих південному й східному регіонах, але і в північно-західному й центральному, де зазвичай формується задовільне зволоження ґрунту.

Вчені відзначають, що дефіцит вологи в ґрунті на глибині загортання насіння стримує темпи сівби озимих зернових. При цьому відхилення від оптимальних термінів через сформовані погодні умови може негативно вплинути на перезимівлю озимих у зв’язку зі скороченням осіннього вегетаційного періоду і, як наслідок, зумовити недостатній розвиток рослин.

«У сформованій ситуації в більшості випадків аграрії змушені сіяти озиму пшеницю і тритикале в сухий ґрунт або ж переносити терміни сівби в очікуванні дощів на більш пізній період. При цьому, на думку вчених, в східному регіоні України сівбу озимих можна продовжувати до 1 жовтня, в південному – до 10-15 жовтня», – повідомляють в НААН.

Як зазначили в академії, слід враховувати, що, за даними багаторічних спостережень, ймовірність опадів у першій декаді жовтня становить 81%, тому в зазначений період необхідно максимально інтенсивно провести озиму сівбу.