До 2021 року в Україні має сформуватися база антибіотикорезистентних штамів

0

До кінця 2020 року в Україні триватиме процес відбору зразків у сільськогосподарських підприємствах для дослідження на базі Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи на наявність антибіотикорезистентних штамів. Планується до березня 2021 року сформувати повний пул по них.

Про це повідомив національний консультант та координатор проєктів Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Віталій Башинський, пише agroportal.ua.

«ФАО вже закупила обладнання, допомагатиме у відборі зразків у суб’єктів господарювання, які зберігатимуться в низькотемпературних холодильниках. Буде вивчено, скільки цих штамів існує, і після цього зможемо спланувати національний план моніторингу», — зазначив пан Віталій.

Він додав, що зараз відбувається другий етап проєкту, який передбачає більш поглиблений аналіз залишків антимікробних препаратів у продуктах харчування. «Ми сьогодні говоримо не лише про залишки, а вже про систему подій, яка викликає цілий ряд захворювань, які не лікуються антимікробними засобами. Ми говоримо про наявність штамів, які мають резистентність до антибіотиків», — сказав Башинський.

Відповідно до його слів, кожна держава має запровадити моніторинг антибіотикорезистентних штамів. 6 березня 2020 року Кабінет Міністрів України затвердив Національний план дій щодо боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів, і Держпродспоживслужба спільно з Центром громадського здоров’я МОЗ України займаються напрацюванням моніторингу щодо наявності антимікробних резистентних штамів. Це означає, що протягом найближчих років Україна зробить кроки для забезпечення раціонального використання протимікробних препаратів у медицині, ветеринарії та харчовій промисловості відповідно до кращих світових та європейських практик.

«Мета цього проєкту — помірковано, розумно використовувати антимікробні засоби й контролювати їх залишки та наявність антимікробних резистентних штамів на всьому етапі вирощування, починаючи від батьківського стада й закінчуючи забійним цехом. На сьогоднішній день найкращою практикою є застосування антимікробних засобів менше ніж 2%. Практика світових лідерів свідчить, що цей показник можна зробити ще менше. 0,5% використання антимікробних засобів виключно з метою лікування є реальним за дотримання всіх правил біобезпеки», — переконаний експерт.

Також він відмітив, що три підприємства Групи МХП — «Миронівська птахофабрика», «Вінницька птахофабрика» та «Оріль-Лідер», які пройшли незалежний аудит СПУ та отримали право наносити маркування класу «А» на свою продукцію, на сьогоднішній день мають показник 0,2-0,5%.