Економічні втрати від запровадження мінімального поставленого податку з гектару сільгоспземель можуть становити до $123 млн

0

Попередній аналіз та економічне моделювання вказують на те, що запровадження мінімального поставленого податку з кожного гектару сільськогосподарських земель несе значну загрозу розвитку дрібного фермерства на селі та втрату ними від 2,2 до 4,6 млн га сільгоспземель. Сукупні економічні втрати для України в цілому очікуються на рівні  60-123 млн дол США.

Такі результати оприлюднили в Київській школи економіки під час публічного обговорення законопроєкту №3131.

Автор дослідження професор Київської школи економіки Олег Нів’євський навів 3 ключові проблеми із запровадженням мінімального податку з кожного гектара.

“По-перше, має місце викривлення мотиваційної частини. Начебто, основна причина запровадження мінімального податку, – вирівнювання податкового навантаження між «тіньовиками» та «чесними». Насправді, і це підтверджують більш детальні модельні розрахунки податкового навантаження для різних виробників, «тіньовики» сплачують принаймні не менше податків, ніж «чесні» виробники”, – наголосив пан Олег.

Другою проблемою, за його словами, є те, що фактично запроваджується податок на бідних, адже він створює більше навантаження саме для бідніших агровиробників. “Для самозайнятих одноосібників, яких налічується мільйони і які виробляють більше 40% валового аграрного випуску, 1400 грн/га – це значний додатковий податковий тягар. Оціночно, це становитиме від 3 до 19% сукупного річного доходу для цільової групи сільських домогосподарств, у залежності від рівня доходу” – пояснив експерт.

Третю проблему він убачає в тому, що мінімальний податок – це боротьба з наслідками, а не з причиною. “Тіньовий ринок – комплексна проблема, яка вимагає ретельного вивчення і “махання фіскальною шашкою” – це боротьба із наслідками, а не з причинами”, – зауважив Нів’євський.

За результатами аналізу, для економіки України можна прогнозувати наступні наслідки:

  • одноосібники втратять (а сільгоспвиробники отримають) від 2,2 до 4,6 млн га земель;
  • зменшення вартості землі (менший попит);
  • економічні втрати одноосібників: 424-600 млн дол США;
  • економічні втрати землевласників: 452-1056 млн дол США
  • економічна вигода (додаткові доходи) сільгоспвиробників: 273-654 млн дол США
  • додаткові доходи місцевих бюджетів: 598-726  млн дол США

Сукупний ефект на економіку може скласти втрати на рівні 60-123 млн дол США.

У свою чергу Київська школа економіки рекомендує в роботі над детінізацією аграрного сектору відмовитись від ідеї мінімального податку з кожного гектару, а натомість зосередитись на комплексному підході.

Зокрема:

  1.     Скасувати 7 мінімальний термін оренди сільгоспземель.
  2.     Інвентаризувати/зареєструвати державні землі.
  3.     Передати землі з державної в комунальну власність громад (ЗП №2194).
  4.     Внести зміни до податкового законодавства в частині спрощення режиму ПДВ/податку на доходи для дрібних виробників/фізосіб та реформи єдиного податку 4ої групи.
  5.   Запровадити Державний аграрний реєстр (ЗП №3295).
  6.   Покращити доступ до фінансування для дрібних господарств (ЗП №3205).
  7.   Реформувати держпідтримку з метою перенаправлення її на потреби дрібних виробників.
  8. Вивчити роботи закупівельників та постачальників із метою зменшення тіньових операцій.