Чому варто скористатися аграрними розписками?

0

11,8 млрд грн, 1706 аграрних розписок, 1000 фермерів – і це лише за один рік. Крім того, 4 млн тонн застави сільськогосподарської продукції, 10 млн грн від кредиторів-нерезидентів і майже 290 млн грн фінансування на Донбасі, 37 культур. Такою є статистика аграрних розписок за 2019 рік.

Аграрна розписка – це товаророзпорядчий документ, який фіксує зобов’язання агровиробника здійснити поставку сільськогосподарської продукції або сплатити грошові кошти.

Історія аграрних розписок (далі – АР, ред.) в Україні розпочалася у 2015 році. Тоді в нас почав діяти проект «АР в Україні», метою якого стало поліпшення доступу до фінансових ресурсів для малих та середніх підприємств шляхом запровадження такого фінансового інструменту, як АР.

Відтоді було видано 2670 АР на загальну суму 18 млрд грн. У 2018 р. було запущено національний Реєстр аграрних розписок, який дозволив фермерам з усіх регіонів країни видавати АР. Минулого року українські агровиробники вперше залучили майже 10 млн грн за 10 аграрними розписками від трьох кредиторів-нерезидентів – двох естонських компаній та однієї голландської. Кількість культур, які передають у заставу за цим фінансовим інструментом, постійно зростає.

“Аграрними розписками вже користуються фермери з плодоовочевого сектору, нішевих та органічних сегментів, бджільництва та тваринництва. Переважно, агровиробники використовують аграрні розписки для купівлі матеріально-технічних ресурсів, як-от насіння, засобів захисту рослин, добрив та палива. Понад 60% залученого за аграрними розписками фінансування було надано кредиторами-постачальниками МТР” – зазначають в українському представництві IFC.

То в чому ж перевага АР?

Аграрні розписки – це безпечно

Усі АР існують у формі нотаріально посвідчених документів. Інформацію про них можна знайти в публічному державному Реєстрі аграрних розписок. Правові засади роботи інструменту регулюються Законом України «Про аграрні розписки».

Види аграрних розписок

На кожний вид продукції видають окрему АР, а вже її вибір залежить від потреб та завдань агровиробника й кредитора.

АР існують двох видів:

  • Товарні – передбачають постачання сільськогосподарської продукції.
  • Фінансові – передбачають оплату коштів.

Фінансові розписки, як правило, обирають банки та фінансові установи, а товарні – трейдери і переробники.

Усі товарні АР фіксують обсяг продукції, яку зобов’язаний поставити агровиробник. Після збирання врожаю заставою стає відповідна кількість зібраної продукції. І земельні ділянки, і обсяг продукції зазначають у тексті розписки. Лише за наявності в розписці формули перерахунку можна перерахувати об’єм залежно від якості.

Фінансові ж АР можуть бути як фіксованими, тобто містити чітку суму грошових зобов’язань, так і змінними – у такому разі сума буде розрахована на момент розрахунку в майбутньому. Таким чином, ураховуватимуться коливання обмінного курсу валют та майбутні ціни на продукцію. Якщо кредиторами є резиденти України, то фінансові розписки видають тільки в гривні, якщо нерезиденти – у будь-якій валюті. Особливістю фінансових розписок є те, що закон вимагає виражати розмір зобов’язань через формулу, яка враховує об’єм сільськогосподарської продукції.

Видача без заморочок

Видача аграрної розписки передбачає процес підготовки та узгодження умов співпраці агровиробника й кредитора, погодження тексту розписки, її нотаріальне посвідчення і реєстрацію у відповідних реєстрах.

Етапи видачі АР:

  1. Вибір інструменту.
  2. Підготовка до видачі.
  3. Реєстрація.
  4. Передача кредитору.

Для видачі АР агровиробнику треба мати оформлене право на користування сільськогосподарською землею (власність, постійне користування тощо) та майбутній урожай, який на момент видачі розписки не перебуває в інших заставах. Винятком є видані раніше, невиконані АР.

Виробнику потрібно звернутися до приватного нотаріуса-реєстратора Реєстру аграрних розписок (перелік нотаріусів є на сайті Реєстру – https://agroregisters.com.ua/notaries/). Нотаріус перевіряє дотримання норм закону в тексті розписки, який може мати довільну форму, але обов’язково має містити 9 реквізитів, визначених законом:

  • Назва («Товарна аграрна розписка» або «Фінансова аграрна розписка»)
  • Строк розрахунку (поставки продукції або сплати коштів)
  • Зобов’язання (поставка продукції чи сплата коштів)
  • Умови та місце розрахунку (поставки продукції або сплати коштів)
  • Реквізити кредитора
  • Умови передачі прав за розпискою (дозволена всім, заборонена, дозволена з певними обмеженнями)
  • Опис предмета застави
  • Дата і місце видачі
  • Реквізити, підпис та печатку боржника (підпис кредитора за бажанням)

Оригінал АР друкують на нотаріальному бланку в одному екземплярі, після чого нотаріус вносить інформацію про неї в Реєстр аграрних розписок.

АР є безкоштовною, однак потрібно сплатити за її нотаріальне посвідчення. З ринкової практики ця сума становить 0,1–0,3% вартості зобов’язання.

Виконати й закрити – просто

У визначений в розписці термін виробник виконує своє зобов’язання: поставляє продукцію на погоджених умовах (товарна розписка) або перераховує кошти на банківський рахунок кредитора (фінансова розписка).

Після цього протягом 3-х робочих днів кредитор має зробити на розписці напис «виконано» та повернути її боржнику. Якщо ж він не повертає розписки в цей період, на нього накладаються штрафні санкції – від 10 мінімальних заробітних плат за затримку до 1 місяця, 100 мінімальних зарплат – від 1 до 6 місяців і 300 – якщо затримка становить більше ніж пів року.

Отримавши оригінал аграрної розписки з відповідною позначкою кредитора, агровиробник звертається до приватного нотаріуса-реєстратора Реєстру аграрних розписок для внесення інформації про її припинення. Так само до нотаріуса може звернутися й сам кредитор перед тим, як віддати розписку боржнику.

Якщо ж виробник має певні труднощі з виконанням розписки, необхідно ініціювати переговори з кредитором. Урегулювати ситуацію можна кількома шляхами:

  • домовитися про часткове виконання аграрної розписки;
  • перенести зобов’язання на наступний рік;
  • замінити предмет застави;
  • викупити розписку.

Якщо в погоджений термін кредитор не отримав виконання за аграрною розпискою, він має право, реалізація якого можлива за рахунок предмету застави – позасудове примусове стягнення на підставі виконавчого напису нотаріуса.

Тож аграрні розписки мають багато переваг, серед яких гнучкість форм, простий механізм, відкритість даних і т.д.  Не варто боятися застосовувати даний фінасовий інструмент, адже статистика говорить сама за себе. Дійте!