Бізнес виступає за скасування переліку критичного імпорту

0

Бізнес-спільнота бачить, що нормативно-правове регулювання у період військового стану в Україні суттєво обмежує можливості продовження економічної активності бізнесу.

Про це повідомляють у Європейській Бізнес Асоціації.

“Так, наразі, на жаль, чимало логістичних ланцюгів всередині країни є розірваними і без імпортування продукції, окремих інгредієнтів, послуг, тощо продовжувати бізнес, дуже важко, а часом – і неможливо. Більше того, поточне валютне регулювання обмежує розрахунки у валюті для потреб бізнесу” – йдеться в повідомленні.

В Асоціація переконані, що на даному етапі для уникнення припинення виробничих процесів оптимальним рішенням було б скасування Переліку критичного імпорту та зняття обмежень щодо розрахунків у валюті з тим, щоб підприємства, які ще мають можливість проводити зовнішньо-економічні операції, в тому числі метою отримання необхідної сировини та комплектуючих, могли продовжувати працювати. Тим паче, що відновлення/продовження роботи бізнесу активно декларується представниками влади.

“Якщо все ж найближчим часом Перелік критичного імпорту скасувати не вдасться, вкрай важливим є терміново зняти обмеження в Постанові №153 щодо підстав для здійснення імпорту товарів лише відповідно до опису товару і дозволити ввезення товарів та здійснення валютних платежів виходячи з будь-якої з підстав – коду товару/товарної групи або опису товару. Адже наразі деякі компанії вже зіштовхнулись із ситуацією, що попри наявність УКТЗЕД коду їх товару в переліку критичного імпорту банки не дозволяють проводити розрахунки за такі товари у валюті” – пояснили в ЄБА.