Доступність елеваторного обладнання в Україні завдяки обмеженню суми компенсації майже не зміниться – експерт

0

Затверджені урядом України зміни до Порядку використання коштів для часткової компенсації вартості сільгосптехніки та обладнання вітчизняного виробництва практично не вплинуть на доступність для споживача елеваторного обладнання.

Таку думку висловив заступник генерального директора з розвитку KMZ Industries Борис Рибачук, пише АПК-Інформ.

Він нагадав, що прийняті зміни передбачають, зокрема, обмеження щодо суми відшкодування з держбюджету, згідно з якими один покупець вітчизняного обладнання/техніки може розраховувати на компенсацію в 25% від вартості придбаного обладнання, але в розмірі, що не перевищує 60 млн грн.

«З нашого досвіду – а це 4 роки функціонування програми держкомпенсації (і весь цей час обладнання KMZ Industries включено до зазначеного переліку) – ще жодного разу не зустрічався продаж «під компенсацію» на суму понад 240 млн грн. А саме до такого обсягу інвестицій сьогодні максимально можна розраховувати на повні 25% компенсації, яка становить 60 млн грн. Значно на обсяг компенсацій, на нашу думку, така ситуація не вплине», – пояснив Рибачук.

Він додав, що річна інвестиція в обсязі понад 240 млн грн зазвичай передбачає одночасну купівлю як досить значної кількості сільськогосподарської техніки, так і елеваторного обладнання. До того ж у таких випадках мова йде про досить великі потужності.

«Такі вкладення собі можуть дозволити лише великі агрохолдинги, та й навіть для них ця практика не є поширеною», – резюмував експерт.