Польова онлайн БОРНЯ кращих молодих агрономів 2020

0

Ірина Корчагіна, конкурс «Кращий молодий агроном» (Україна)

На початку серпня завершилося голосування між фіналістами практичної частини конкурсу «Кращий молодий агроном 2020» – «Польової онлайн БОРНІ».

Цього року журнал Agroexpert запустив новий формат практичної частини конкурсу – онлайн. Польова БОРНЯ є самодостатньою частиною випробування між молодими агрономами й отримала позитивний відгук з боку учасників.

Експерти від групи організаторів та партнерів конкурсу підготували 16 відеопитань, присвячених проблемам та технологічним особливостям вирощування різних польових культур. Конкурс відбувся за підтримки партнерів «КВС Україна», «РАЖТ Семенс-Україна», Corteva Agriscience, Belchim Crop Protection, «Заатбау Україна», Probstdorfer Saatzucht (ДУНАЙ АГРО), Асоціація «Дунайська Соя», агрокомунікаційна платформа «СкаЖений Агроном».

Питання були розподілені рандомно учасникам, які мали підготувати зі свого боку відповідь також у відеоформаті. Загалом оргкомітет конкурсу отримав 35 відповідей, із яких обрали 10 фіналістів. Оцінювали повноту надання відповіді, агрономічне наповнення та креативність. Голосування між десяткою фіналістів проходило на партнерському онлайн-майданчику – агрономічній Facebook-спільноті «СкаЖений Агроном».

За результатами голосування перемогу в практичній частині здобув 21-річний Андрій Романович. Польова онлайн БОРНЯ кращих молодих агрономів 2020Юнак у 2019 р. отримав ступінь бакалавра у Національному університеті водного господарства та природокористування (НУВГП), м. Рівне, напрям підготовки – «Агрономія», професійна кваліфікація – «Технолог з агрономії». На даний час продовжує навчання , здобуває ступінь магістра. «Ще з дитинства мені подобалася сфера сільського господарства, спостерігати за роботою техніки в полі, за ростом та розвитком рослин. Коли прийшов час вибору майбутньої професії – прийняв рішення не вагаючись. Хочу стати найкращим агрономом. Про свій вибір жодного разу не пошкодував. Це надзвичайно складна й цікава професія, тут немає шаблонів, щоб прийняти рішення необхідно бути розсудливим та добре розуміти ситуацію на полі», – розповідає Андрій. Питання переможця «Польової онлайн БОРНІ 2020» стосувалося визначення шкідників ріпаку.

Другим у фінальному голосуванні став Роман Федів, 26 років. Він закінчив Національний університет біоресурсів і природокористування України із відзнакою у 2017 р., за спеціальністю «Агроном-дослідник». Польова онлайн БОРНЯ кращих молодих агрономів 2020«Обрав агрономію ще змалечку, коли перший вчитель та наставник у цій сфері – батько – постійно брав із собою на поля, де розповідав про всі аспекти вирощування с.-г. культур, згодом брав участь у всіх технологічних операціях вирощування від сівби до збирання, тому майбутня професія була сформована ще з дитинства», – ділиться спогадами Роман, і запевняє, що продовжуватиме змагання за одну із головних нагород конкурсу – звання кращого молодого агронома України 2020 року. Питання агронома стосувалося визначення стадії розвитку кукурудзи за шкалою ВВСН, із яким він блискуче впорався та навіть підкріпив свою відповідь експертними іноземними довідниками.

Третє місце у практичній частині конкурсу «Кращий молодий агроном 2020» зайняла 24-річна Тетяна Кашатіна, яка хвацько визначила пухирчасту сажку із наданого відеопитання та надала вичерпну відповідь щодо біології, механізму ураження й контролю хвороби. Польова онлайн БОРНЯ кращих молодих агрономів 2020Випускниця магістратури за спеціальністю «Агрономія» Центральноукраїнського національного технічного університету вже три роки працює за фахом. Головною передумовою у виборі професії було дитинство Тетяни. «Змалечку мені розповідали про тяжку та відповідальну працю тих, хто годує світ, – згадує Тетяна, дитинство якої пройшло у селі біля дідуся і бабусі за допомогою роботи на землі та спогляданням усіх процесів. – Тож коли довелося обирати професію, не вагалась, а просто прийшла і впевнено сказала мамі: «Буду агрономом!». І все, у виші я впевнилась у тому, що мій вибір на 100% правильний. Наразі я дедалі більше радію тому, що пов’язала своє життя з аграрною справою. Вже на власному досвіді я розумію складність усіх процесів, скільки важливих аспектів включає в себе вирощування рослин, яка діджиталізація впроваджується в господарствах, і те, наскільки глобальну місію має агрономія в житті всього людства». Тетяна надихнулась участю у «Польовій онлайн БОРНІ 2020» та запевняє, що найголовнішою цінністю випробування стала підтримка оточення: «Це мій найбільший здобуток, який надихає і мотивує до нових успіхів, до нових перемог, до того, аби залишатись собою та йти вперед!».

Переможець «Польової онлайн БОРНІ 2020» виграв сертифікат на онлайн-курс із агрономії в рамках проєкту – магістерської програми «Агрокебети». А всі 10 фіналістів «Польової онлайн БОРНІ 2020» – тримісячну електронну передплату на журнал Agroexpert. Перша трійка – лідери голосування: Андрій Романович, Федів Роман та Тетяна Кашатіна отримали почесну срібну відзнаку спільноти «СкаЖений Агроном» – «Зірку СкаЖеного Агронома».