Семінар журналу про прибутковість виробництва свинини

0

Анна Назаренко, Agroexpert (Україна)

Черговий Міжнародний семінар «Ефективне свинарство», який проходив цьогоріч під час «АгроВесни» (Agro Animal Show), був присвячений аспектам, які так чи інакше впливають на прибутковість виробництва свинини у вітчизняних господарствах.

Звісно, розглянути абсолютно всі нюанси в межах одноденного заходу неможливо, проте спікери доклали максимум зусиль, аби надати якомога більше важливої й корисної інформації слухачам семінару.

Семінар журналу про прибутковість виробництва свинини

З важливої інформації про державну підтримку свинарської галузі й розпочався наш семінар: Павло Коваль – генеральний директор ВГО «Українська аграрна конфедерація» під час своєї доповіді «Державна підтримка галузі свинарства та перспективи розвитку» звернув увагу слухачів на те, що чисельність поголів’я свиней за часи незалежності країни зменшилася втричі – з 19 426,9 тис. до 6109,9 тис. гол. Попри таку тенденцію обсяги виробництва свинини з 2000-х років стабілізувалися. Нині українські свинарі поступово насичують внутрішній ринок та розглядають можливість постачання своєї продукції на ринки ЄС й інших країн. Та основна квота ЄС для свинини – 20 000 т/рік (додаткова – стільки ж) і, як правило, вона ще жодного разу повністю не була вибрана.

У питаннях державної підтримки вітчизняне свинарство потрапляє під загальну галузь – тваринництво, на яку на 2019 рік заплановано виділити 3,5 млрд грн. Проте торік у напрямі «часткове відшкодування вартості племінних тварин» (свинки та кнури – відшкодування 50% вартості, але не більше 5000 грн) із 300 млн грн держпідтримки господарства використали лише 214 млн. Свинарські підприємства в 2018 р. також використали найменше дотацій для компенсації інвестицій (лише 46 153 тис. грн із 1 276 680 грн), тобто не повністю вичерпали виділений обсяг коштів. Тож і в цьому році виробники свинини можуть розраховувати на державну підтримку.

Аспекти технології годівлі

Семінар журналу про прибутковість виробництва свинини

Як впливає технологія годівлі на здоров’я тварин, а з ним й на прибутковість відгодівлі свиней розповів Ян Роусек (консультант компанії «Шауманн Агрі») у своїй доповіді «Здоров’я кишківника та гігієна корму – базис для успішної відгодівлі свиней». Фахівець зауважив, що не лише відлучення поросят суттєво впливає на розвиток ворсинок кишківника, спричинюючи стрес, а й корми та їх білкові компоненти, які додатково впливають на структуру і функції ворсинок, а також на імунну відповідь організму. Високоякісними джерелами білка в раціоні можуть бути як соєвий концентрат, так і картопляний білок, добавки амінокислот та суха молочна сироватка. Однак вміст соєвих продуктів у кормі поросят на відлученні варто контролювати. Додатково до балансування кормів за білком і енергією тварин слід забезпечувати мікро- та макроелементами. Найдоступніші вони в органічних формах – наприклад хелатній. Так, стабільна сполука цинку й лізину робить таку молекулу розчинною, завдяки чому вона легко всмоктується в кишківнику.

Семінар журналу про прибутковість виробництва свинини

Технічні рішення для збільшення маси відлучених поросят запропонував представник компанії «Шауер Арготронік ГмбХ» Віктор Андрійченко. Оскільки у свинарстві спостерігають тенденцію збільшення приплодів на свиноматку за рік, то перед технологом постає питання забезпечення поживними речовинами більшої кількості поросят й зменшення втрати живої маси свиноматкою під час лактації. Одним із рішень є підгодівля поросят за допомогою: свиноматок-няньок, підгодовування вручну та автоматизовано з чашок-годівниць або комп’ютеризованої системи годівлі (з рідким кормом). Остання забезпечує оптимальну гігієну за годівлі рідким кормом на основі замінника молока та преміксів, що сприяє економії кормів. А завдяки поліпшенню стану здоров’я й швидкості росту поросят свиноматки менше піддаються стресу, що забезпечує збереження їхніх кондицій.

Європейські тенденції

Семінар журналу про прибутковість виробництва свинини

Що впливає на ринок свинини в ЄС розповів Томас Блаха з Ветеринарного об’єднання із захисту тварин. Він зазначив, що європейська громадськість наразі активно порушує питання захисту тварин: етичне та гуманне ставлення до них, що впливає на тенденції виробництва тваринницької продукції. Так, із початку цього року в ЄС заборонено проводити кастрацію поросят без наркозу. Натомість пропонують такі альтернативи: наркоз або знеболення (ін’єкційний та інгаляційний наркоз), відгодівля кнурів, імунокастрація і локальна анестезія. Втім, остання має більше недоліків, аніж переваг, хоча й інші альтернативи також мають бути адекватно сприйняті суспільством, позаяк існує багато чуток та хибних думок з приводу небезпеки окремих методів, приміром імунокастрація, для організму як самої тварини, так і людини у разі споживання м’яса цієї тварини. Не останню роль в обізнаності населення щодо альтернативного (гуманного) вирощування тварин мають, але, на жаль, поки що не відіграють, торговельні мережі. Тож у питаннях гуманного ставлення до тварин та альтернатив звичайному виробництву європейські тваринники залишаються сам на сам із проблемами.

Аспекти здоров’я тварин

Семінар журналу про прибутковість виробництва свинини

Здоров’я поголів’я – чи не найголовніший чинник, який впливає на прибутковість виробництва. Про це у своїй доповіді зазначив Олександр Костюк, ветлікар-консультант компанії «Байєр». Наприклад, респіраторні захворювання – найчастіша причина втрат господарством поросят на підсосі та свиней на відгодівлі. Аби зменшити ці втрати, слід запровадити систему контролю респіраторних хвороб у стаді: вдосконалення заходів із менеджменту й утримання стада, своєчасне лікування захворілих тварин, налагоджена система вакцинації. Так, за оптимальних умов утримання у разі зараження, збудник мікоплазмозу спричинює клінічно помірний прояв хвороби, а в комплексі з іншими респіраторними хворобами – серйозний хронічний синдром. Дедалі більшої актуальності набуває індивідуальне лікування тварин антибіотиками: за правильного визначення часу застосування й дози препарату ефективність лікування підвищується. Завдяки цьому зменшується відсоток загибелі хворих тварин та підвищуються середні прирости по стаду.

Семінар журналу про прибутковість виробництва свинини

Олександр Бабань (консультант компанії «ТЕКРО») розповів про вплив патології кінцівок у свиноматок на репродукцію. За його словами, причин кульгавості свиней багато, це і запалення, і травми, і розростання рогу та ін. Для контролю захворювань кінцівок свиноматок бажано регулярно проводити оцінку локомоції, адже стрес і травматизм кінцівок дуже негативно позначається на репродуктивній функції тварин: гальмує прояв статевої циклічності, знижує заплідненість, призводить до неплідності. До профілактичних заходів виникнення патологій кінцівок у свиноматок відносять також належні годівлю та утримання.

Біобезпека і добробут тварин 

Семінар журналу про прибутковість виробництва свинини

Один із найбільших виробників свинини в Україні – компанія Goodvalley – досягла високої економічної ефективності виробництва саме завдяки підтриманню добробуту тварин та дотриманню заходів біобезпеки. Про те, як компанії це вдається, розповів її представник Віктор Робейко. Наразі головним завданням свинокомплексів компанії є уникнення зараження стада АЧС. Тут увагу приділяють усім можливим шляхам інфікування ферм: від завезення нових тварин на комплекс до особистої гігієни працівників. Так, купують тварин лише з ферм із високим статусом здоров’я, транспортують у спеціально обладнаних причепах, обов‘язково ставлять на карантин, під час якого перевіряють на найпоширеніші стратегічні хвороби. Для внутрішніх перевезень поголів’я на комплексі та на продаж використовують окремий транспорт, який регулярно миють і дезінфікують. Аби вбезпечити свинопоголів’я від контакту з дикою фауною, територію ферми огороджують парканом із бетонним фундаментом. Цілісність огорожі постійно контролюють. Працівникам ферми не дозволено проносити на її територію будь-які м’ясні продукти, утримувати свиней вдома чи займатися мисливством.

Поряд із такими суворими правилами біобезпеки на свинокомплексах тварин тут утримують за стандартами щодо добробуту: контролюють використання антибіотиків, забезпечують достатньо світлом, постійним доступом до свіжої води та якісного корму, а також іграшками, поросятам під час кастрації проводять знеболення. А сертифікація компанія за Global GAP (сучасний стандарт безпеки сільськогосподарської продукції) стимулює до досягнення найвищих стандартів і підтвердження прозорості виробництва та мотивує до впровадження необхідних змін.

 

Редакція журналу дякує за підтримку компаніям: Шауманн Агрі УА, Bayer, Шауер Агротронік ГмбХ, ТЕКРО