Попит на мед у світі падає

0

Нині медова галузь у всьому світі переживає не найкращі часи. Фальсифікація меду дешевими цукровими сиропами призвела до падіння попиту на натуральний продукт та глобального зниження цін.

Це відображається й на Україні, яка є п’ятою за обсягом виробництва й постачання меду на світовий ринок, коментує член правління Асоціації переробників та експортерів меду Едуард Кричфалушій, передає AgroPortal.ua

За словами пана Едуарда, розвиток галузі дуже залежить від того, що відбувається з медом у цілому.

«Одна з найбільших проблем — домішування чи повна заміна цукровими сиропами продукту, який маркується натуральним медом та продається кінцевому споживачу», — сказав він.

Останнім часом провели багато досліджень на європейському та американському ринках. Вони показують, що велика частина продукції на полицях у супермаркетах є фальсифікованою.

Це не означає, що у банці 100% фальсифікат чи 100% ненатуральний продукт, але там може бути від 10 до 60% домішано дешевих цукрових сиропів до натурального меду. Це призводить до того, що попит навіть на справжній продукт у країнах, таких як Аргентина, Україна, зменшується, а з ним, відповідно, знижується і ціна.

Фахівець впевнений, що найголовнішим завданням на сьогодні є не допустити, щоб нашу країну використали як транзитну для постачання фальсифікованого меду до країн Європи чи Америки.

Як і інші виробники меду, Україна змушена знижувати відпускні ціни, інакше ринок займе індійський та китайський мед. Європейські покупці та покупці з США пропонують нашій державі дуже низькі ціни.

«На це є також декілька причин: відсутність простежуваності, реєстрацій та ветеринарного контролю. А ще — невідповідність первинного виробництва стандартам сертифікації», — зазначив Кричфалушій.

Він додав, що недоречно постачати компаніям з відомими світовими іменами товар, який не відповідає їхнім сертифікаційним вимогам покупця.

«Для стабілізації, покращення ціни на мед та збільшення обсягів його експорту мусимо показати світу, що наш мед походить від зареєстрованого українського бджоляра, його засоби виробництва сертифіковані, тара є придатною для зберігання харчових товарів, а бджоляр має відповідний обсяг виробництва меду», — підсумував експерт.