Обсяги експорту м’яса скоротилися на 12%

0

У І півріччі 2020 року експорт продукції м’ясної групи проти січня-червня 2019 року зменшився на 12,2% – до 319 млн дол. США.

Про це розповів заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

“Це перший негативний результат за останні п’ять років. Починаючи з 2015 року, завдяки наполегливій широкій географічній диверсифікації та закріпленні на багатьох ринках збуту після втрати російського, зберігалася позитивна тенденція збільшення обсягів експорту м’яса та субпродуктів. Запровадження карантинних заходів, пов’язаних з пандемією коронавірусу COVID-19, негативно вплинуло на експорт цього виду агропродукції” – сказав він.

За перші шість місяців 2020 року найбільше продукції м’ясної групи – 15,0 % – закупила Саудівська Аравія, яка очолює рейтинг імпортерів вітчизняного м’яса. Істотно менші закупки здійснюють Нідерланди – 14,2%, ОАЕ – 11,1%, Білорусь – 6,3%, Азербайджан – 5,8%, Ірак – 4,6% та Казахстан – 4,5%. Сукупно ці країни акумулюють близько 62 % експорту вітчизняної м’ясопродукції у грошовому виразі, зауважив Микола Пугачов.

Визначальним продуктом в експорті продукції цієї групи, як і раніше, залишається м’ясо птиці.

У порівнянні з першим півріччям 2019 року кількісні обсяги його експорту залишились практично незмінними – 212 тис. тонн. Водночас валютні надходження від продажу м’яса птиці вітчизняного виробництва на зовнішніх ринках скоротились на 12%, склавши 271 млн дол. США.

Науковець нагадав, що в січні 2020 року Європейський Союз тимчасово заборонив імпорт української курятини через спалах пташиного грипу. Аналогічні заходи до нашої продукції застосували й інші країни. Хоча невдовзі заборону було знято, понесені втрати не дозволили вітчизняним експортерам продовжити нарощування зарубіжних продажів у цьому році.

При збереженні стабільної ситуації на світовому ринку у другій половині 2020 року можна очікувати зростання експорту м’яса птиці українськими компаніями, підсумував експерт.