Україна вичерпала річну квоту на мед до ЄС

0

Станом на 18 січня 2022 року українські компанії закрили річну квоту на безмитний експорт меду до Європейського Союзу. 

Про це повідомляють в асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Окрім меду, на звітну дату повністю використана квартальна квота на м’ясо птиці (частини) та яйця курячі.

В УКАБ також зазначили, що експорт української агропродовольчої продукції до країн ЄС за підсумками 2021 року зріс на 33% в грошовому вимірі в порівнянні з минулим роком і склав $8,3 млрд.

Пояснюється, що частково таке зростання зумовлене збільшенням вартості більшості категорій товарів на світовому ринку, частково — збільшенням відвантажень.

При цьому Україна закрила 9 квот на безмитний експорт до ЄС, а саме на такі позиції як: мед, крупи і борошно, крохмаль, оброблений крохмаль, оброблені томати, виноградний і яблучний соки, яйця, м’ясо птиці (частини), оброблена продукція із зернових.

«Якщо порівнювати з 2020 роком, то змінилася ситуація з використанням квот по поставкам в ЄС цукру та кукурудзи, а точніше з їх неповним використанням. Щодо цукру, то квота в 2021 році була використана на 87% через дефіцит на внутрішньому українському ринку даного виду продукту. В той же час квота на кукурудзу була «закрита» лише на 5% через підвищений попит на цей вид зернових у 2021 році та наявність більш привабливих експортних каналів для українських аграріїв», — розповіла аналіткиня УКАБ Світлана Литвин.