Агропідприємства стали найрентабельнішими у 2020 році

0

За підсумками 2020 року рівень рентабельності діяльності підприємств сільського, лісового та рибного господарства склав 13,5 % і став найвищим серед усіх видів економічної діяльності в Україні.

Про це повідомив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко.

У цілому рентабельність діяльності усіх підприємств України у 2020 році склала 1,1 %. Найвищий після сільського господарства рівень – у сфері фінансової та страхової діяльності – 12,6 %, сфері охорони здоров’я та надання соціальної допомоги – 12,2 %, а також сфері інформації та телекомунікацій – 6,4 %.

Лупенко зазначив, що половина видів економічної діяльності були збитковими, у тому числі промисловість (‑1,1 %) та будівництво (‑1,0 %). Найнижчий рівень у підприємств сфери операцій з нерухомим майном (‑16,3 %), тимчасового розміщення й організації харчування (‑12,5 %), мистецтва, спорту, розваг та відпочинку (‑11,9 %).

“Разом з тим, результат операційної діяльності підприємств більшості видів економічної діяльності, крім згаданих сфер операцій з нерухомим майном (‑5,4 %), тимчасового розміщення й організації харчування (‑8,9 %), мистецтва, спорту, розваг та відпочинку (‑9,6 %), був позитивний – рівень рентабельності склав 6,5 %. Найвищим цей показник також був у сільському, лісовому та рибному господарстві – 18,4 %” – підкреслив експерт.

Він нагадав, що у 2019 році рентабельними були всі види економічної діяльності. При цьому сільське господарство (за КВЕД) посідало третє місце за рівнем рентабельності – 15,6 % проти 7,7 % в цілому по економіці.

“Таким чином, в умовах загального спаду економіки 2020 року підприємства сільського господарства забезпечили найкращі показники ефективності економічної діяльності”, — підсумував Юрій Лупенко.