У липні погодні умови для сільгоспкультур були неоднорідними

0

У липні агрометеорологічні умови для формування урожаю пізніх сільськогосподарських культур та збирання урожаю ранніх зернових на території країни були неоднорідними.

Про це повідомляють в Гідрометцентрі України.

«Через жарку погоду із нерівномірним розподілом опадів, особливо у другій половині місяця, умови формування урожаю пізніх сільськогосподарських та овочевих культур погіршилися, зокрема для утворення зав’язі та росту овочевих, запилення круп«яних та технічних культур. Локально відмічалося денне в«янення рослин, високі температури ґрунту на глибині 10 см до +25 0С і вище стримували ріст картоплі та цукрових буряків», — йдеться в повідомленні.

Водночас зазначається, що незважаючи на спекотну погоду, у районах випадіння достатньої кількості опадів, вологозабезпечення метрового шару ґрунту було достатнім, тож агрометеорологічні умови для формування урожаю пізніх культур оцінювалися як цілком сприятливі.

Метерологи додають, що в районах, де відбувалися сильні дощі. зливи, град та шквали відмічалося полягання, замулення посівів, створювалися умови для поширення грибкових захворювань посівів та локального «стікання» зерна ранніх зернових культур.

У зв’язку зі зниженням температури повітря і ґрунту та підвищенням вологості повітря на початку та в кінці третьої декади липня умови вегетації покращилися, особливо в західних областях.

«У кінці липня, незважаючи на певний дефіцит опадів та нерівномірний характер їх випадіння,  на більшості площ під соняшником, кукурудзою, соєю та цукровим буряком запаси продуктивної вологи були достатніми та задовільними, проте спостерігалися осередки ґрунтової засухи у східних та південних областях», — підсумувують в Укргідрометцентрі.