Туреччина утримує позицію основного постачальника екзотичних фруктів до України

0

У 2020 році найбільша частка – 11,5 % – у структурі зарубіжних поставок сільгосппродукції до України припала на продукцію групи «Плоди та горіхи» – переважно за рахунок цитрусових, бананів та інших екзотичних плодів.

Про це зазначив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов, повідомляє прес-служба установи.

Згідно з даними Державної митної служби України, у 2020 році обсяги імпорту плодів та горіхів становили 795 млн дол. США, що фактично на 18% перевищило показник 2019 року у 673 млн дол. США.

“Основним постачальником продукції цієї групи до України протягом останніх років залишається Туреччина, з якої минулого року було імпортовано понад 269 тис. тонн фруктів. Торік частка Туреччини у вартості вітчизняного імпорту плодів склала 28,8%” – зазначив Пугачов.

Значні закупівлі фруктів українські компанії також здійснили в Еквадорі (12,9 %), Греції (6,2%), Коста-Ріці (5,8%), Іспанії (5,4%) та Єгипті (5,0%). Сукупно ці шість країн сформували 2020 року понад 64% вартості імпорту продукції даної групи до України.

За словами науковця, найбільшим попитом серед плодово-ягідної продукції в нашій країні традиційно користуються цитрусові і банани, які у 2020 році сформували майже 3/5 вартості її імпорту.

“Якщо в імпорті цитрусових більше половини обсягів стабільно належать Туреччині, то закупівлі бананів ми здійснюємо переважно в країнах Латинської Америки, зокрема Еквадорі й Коста-Ріці, які минулого року забезпечили близько 80% вартісних обсягів поставок” – підсумував Микола Пугачов.