20% тепличників запроваджують інноваційні технології

0

Близько 20% тепличників запроваджують інноваційні технології й шукають методи покращення умов праці та зниження агрохімічного навантаження на довкілля.

Такі дані отримали в результаті дослідження команди UHBDP, пише agroportal.ua.

Онлайн-опитування показало, що більшість тих, хто займається тепличним господарством, — це чоловіки (68%). Найпопулярнішими тепличними культурами серед клієнтів проєкту є огірки (17%), томати (15%), зелень (10%), перець (10%) та редис (6%).

За результатами дослідження найбільш популярними технологіями виявились: застосування біопрепаратів, їх використовує 74% опитаних, залучення дощових хробаків (73%), обігрів теплиці (66%), примусове провітрювання та вирощування сертифікованого насіння (63%).

Усе це дозволяє знизити ризики закупівлі додаткових агрохімікатів, адже якісне насіння та подальші сходи є менш вразливими до хвороб і шкідників. Біопрепарати забезпечують превентивний захист, а хробаки перетравлюють складні органічні рештки на мінеральні сполуки, утворюючи гумус, що дозволяє дещо економити на добривах. Примусове провітрювання допомагає знизити вірогідність виникнення грибкових захворювань внаслідок застою повітря або перегрівання у спекотний період.

Менш за все використовують такі технології: залучення ентомофагів, мікоризи та використання тензіометрів.