Капітальні інвестиції в сільське, лісове та рибне господарство зменшилися на 45,3%

0

У 2020 році капітальні інвестиції в сільське, лісове та рибне господарство скоротилися на 45,3%. Протягом минулого року в аграрну галузь було інвестовано 36,4 млрд грн. При цьому, частка агросектору в загальній структурі капітальних інвестицій склала 9%.

Про це повідомляють в асоціації “Український клуб аграрного бізнесу”.

“У цілому, по всіх видах економічної діяльності у 2020 році падіння капітальних інвестицій склали 38,2%, що свідчить про більш глибоку інвестиційну кризу саме в аграрній сфері. Це може з часом призвести до зниження внеску у валовий внутрішній продукт України від даної галузі” – зазначають в УКАБ.

При цьому, в асоціації додають, що зменшення капітальних інвестицій в сільське господарство спостерігається вже другий рік поспіль. Якщо у 2019 році падіння становило лише 10%, то у 2020 капітальні інвестиції скоротилися практично вдвічі. Останній раз подібне падіння спостерігалося під час глобальної економічної кризи у 2009 році.

Причинами скорочення у 2020 році стали:

  • очікування скорого відкриття ринку землі, яка попередньо планувалося в жовтні 2020 року, і відповідне накопичення фінансових ресурсів;
  • прогнозована низька рентабельність сільськогосподарського виробництва на початку 2020 року;
  • недоотриманням врожаїв по більшості с/г культур;
  • невизначеність та обмеження в зв’язку з коронавірусною  пандемією.