Прибуток виробників молока зменшився на 16%

0

Прибутки виробників молока у 2020 році впали на 16,1% у порівнянні з 2019, але були вищими, ніж у 2018 році.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав економіст інвестиційного департаменту ФАО Андрій Ярмак.

Водночас індекс умовної прибутковості виробництва молока (УМІ*) у 2020 році був на 4% вищим, ніж середній показник за п’ять останніх сезонів.

*УМІ – це відношення ціни на сире молоко першого ґатунку до вартості концентрованого кормового раціону в комерційних господарствах.

У грудні 2020 року УМІ продемонстрував зростання відносно листопада, хоча так низько цього місяця УМІ ніколи не падав.

«Такий рівень відношення цін на молоко до цін на корми притаманний радше червню або липню, але ж ніяк не грудню! А це означає, що рік був для молочників «так собі», але ж міг бути й гіршим», — зазначив експерт.

За його словами, корми були головним чинником для УМІ у 2020 році.

«Різке зростання цін на корми було абсолютно неочікуваним, бо фундаментальні чинники радше вказували на перспективу падіння цін, але зміна клімату щороку відбирає все більше грошей у аграріїв. Власне погодні катаклізми й призводили до стрімких цінових ралі на ринках кормових компонентів», — пояснив економіст.

Також він порівняв ціни на кормові інгредієнти із закупівельними цінами на молоко у грудні 2020 року з аналогічним періодом 2019 року:

  • молоко – +12,4%;
  • пшениця фуражна – +57%;
  • кукурудза фуражна – +82%;
  • шрот соняшниковий – +126%;
  • шрот соєвий – +74%.

Як вважає експерт, глобальний молочний бізнес останнім часом починає відчувати надлишок емісії провідних валют, що частково стимулює зростання номінальних цін.

«Але навіть це не дає суттєвого зростання цін, як порівняти рік до року. За рік масло вершкове подорожчало на 8-9%, а білок – на 2%. Знову зростає різниця між цінами на молочний жир і білок. Тому жирне молоко й надалі лишається актуальним», — додав він.

Ярмак підкреслив, що глобальна пандемія, як би не говорили про зростання попиту на молокопродукти, чинить і далі чинитиме негативний вплив на молочний бізнес, у якому виживатимуть переважно максимально ефективні виробники та переробники.