Якими будуть ціни на свинину у 2021 році?

0

Прогноз цін на 2021 рік для більшості свинарів невтішний.

Про це заявив директор Асоціації «М’ясної галузі» Микола Бабенко.

«Усі умови склалися саме так, що в 2021 році утриматися на ринку зможуть лише ефективні свинарські бізнеси, які будуть мати собівартість свиней 35 грн/кг», — сказав Бабенко.

Він зазначив, що перші 3 місяці 2021 року прогнозні ціни на свиней будуть у межах 30-35 грн/кг, у другому кварталі почнеться ріст до 40-45 грн/кг. До літа поголів’я свиней відчутно зменшиться й настане дефіцит, тоді ціна може вирости до 55-60 грн/кг. Тож середня ціна за рік складе 47,5 грн/кг.

За словами експерта, ціни на свиней знаходяться під впливом трьох факторів:

  • Безмитний імпорт значно дешевшої свинини з країн ЄС по ціні 1-1,2 €/кг в забійній вазі без ПДВ та менше 1 €/кг без ПДВ з Канади та США. З доставкою і сплатою ПДВ, собівартість імпортованої свинини в напівтушах буде менше 50 грн/кг.
  • Курятина, яка має низьку собівартість, перевиробництво й обмеження експорту через пташиний грип. Собівартість свиней в Україні вдвічі вища від курки, в країнах з розвинутим свинарством — ці види м’яса мають однакову собівартість.
  • Відкриття в 2021 році ринку землі і втрата значення свинокомплексів «соціальних проектів», вони стануть непотрібні, ніхто дотувати далі збиткові бізнеси не буде.

Микола Бабенко додав, що у 2021 році відбудеться ріст собівартості до 35-40 грн/кг у ефективних господарствах і 45-50 грн/кг — у неефективних.