Частка посівного матеріалу вітчизняної селекції зростає

0

У 2020 році в Україні зросла площа посівів зернових і олійних культур, засіяних насіннєвим матеріалом селекції Національної академії аграрних наук України.

Про це повідомляється на сайті НААН, пише АПК-Інформ.

«Зокрема, площі посівів під сортами й гібридами, створеними вченими академії, у 2020 році займали: під пшеницею озимою – 86,5%, під ячменем – 66%, під озимим житом – 93,4%, під соєю – 71%, а під гречкою, просом та рисом – від 97 до 100%», – уточнюється в повідомленні.

Наголошується, що у зв’язку з глобальними змінами світового клімату скоригована й селекційна робота вчених академії, яка спрямована на створення нових високопродуктивних сортів і гібридів з 259 культур, що вирощуються в Україні.

«За своїм господарсько-біологічними ознаками вітчизняні сорти й гібриди є цілком конкурентоспроможними в порівнянні з кращими зразками зарубіжних аналогів, а за багатьма адаптивними характеристиками навіть перевищують їх. Проводиться значна робота щодо прискорення впровадження нових вітчизняних сортів і гібридів у виробництво. Потенціал продуктивності нових сортів становить: ячменю озимого – 9-10 т/га, озимої пшениці – 11-14 т/га, соняшнику – 4-5 т/га, кукурудзи – 12-13 т/га, рису – 9-10 т/га», – підкреслюють в НААН.