ГІБРИДИ BREVANT™ SEEDS: ПРАКТИЧНИЙ ДОСВІД У СКЛАДНИХ УМОВАХ 2020 РОКУ

0

Господарства, які вдало обрали гібриди кукурудзи та соняшнику, а також адаптували під них вологозберігаючі технології, цього непростого агросезону виявилися найприбутковішими. Одним із таких є ФГ «Волд», розташоване у Могилів- Подільському районі Вінниччини. Про цьогорічні врожайні здобутки та успішний досвід господарювання нам охоче розповів головний агроном Валерій Шевчук.

Господарство «Волд» має не надто великий земельний банк – близько 745 га. Цього сезону з основних культур тут вирощували пшеницю озиму на площі 20 га, сою – на 30 га, ку- курудзу – на 106 га та на 300 га соняшник.

– Наше господарство розташоване у Лісостеповій зоні, хоча останні 5 років це практично зона Степу, оскільки у період вегетації спостерігається нестача вологи та підвищені температури. А за таких умов обробіток ґрунту є неефективним агроприйомом, насамперед у питанні збереження вологи і, звісно, економіки. Тому, відповідаючи на виклики клімату, ми почали активно впроваджувати нульову технологію. Одне з основних завдань технології No-till, які доводиться вирішувати багатьом фермерам, – правильний вибір гібридів кукурудзи та соняшнику. Адже відомо, що деякі з них внаслідок прямого висіву можуть знижувати врожайність. Ми висівали чимало різних гібридів. Утім, останні декілька років купуємо насіння від компанії Corteva Agriscience бренду Brevant™ seeds. Так, кілька років поспіль висіваємо такі гібриди кукурудзи, як ДС0336 та П9025 із ФАО 330 (на площі 90 га). Цьогоріч на площі 14 га експериментально висіяли гібрид МТ Матадо із ФАО 380. Зробили це на полі, на якому перший рік впроваджуємо нульову технологію, адже цікаво було подивитись, як гібрид реагуватиме на такі умови вирощування.

Кукурудзяні звершення

– Цього року кукурудзу почали висівати із середини квітня й закінчили наприкінці місяця. Відразу після сівби  внесли  КАС-32  у  нормі  65 кг/га на глибину 5–10 см, щоб забезпечити рослинам успішний старт. Але від початку посівної умови для росту та розвитку кукурудзи були вкрай несприятливими. Холодна весна негативно позначилася на сходах кукурудзи, і вони перебували у стресовому стані. На початковому етапі росту, а саме – у фазі 2–3-х справжніх листків, рослини зазнали впливу низьких температур, які на поверхні ґрунту опускалися до -3°С. Листки культури за таких умов були втрачені, втім, точка росту залишилася живою. Від такої ситуації на полі ми з керівником господарства були у не меншому стресі, ніж культура. Посіви не рятували, а вирішили просто спостерігати, що з ними буде.

Дістаючись на роботу автомобілем, я зупинявся та оглядав посіви кукурудзи сусідніх господарств, які вирощують її за класичною технологією. Спостерігав за станом їхньої кукурудзи і, чесно кажучи, сумнівався, чи зможе насіння показати свій потенціал. На щастя, з потеплінням рослини почали оживати й активно відростати. У фази 4–5 та 7–8 листків ми провели повторні прикореневі підживлення КАС (65 кг/га), щоб культура отримала достатню кількість поживних елементів для наростання вегетативної маси. Далі вегетаційний період відзначився бездощовим періодом, який тривав понад 100 днів, та підвищеними температурами в фазу активного наливання зерна. Але, на диво, посіви гібридів ДС0336 і П9025 мали доволі гарний вигляд.

10 жовтня ми почали збирати кукурудзу. Першим стали молотити гібрид ДС0336. З огляду на складний вегетаційний період, ми не можемо сподіватися на надвисоку врожайність. Цього сезону ДС0336 забезпечив урожайність на рівні 6,5 т/га. На відміну від ДС0336, гібрид П9025 сформував урожайність у межах 6,2–6,3 т/га, проте варто відзначити, що П9025 має дещо кращу вологовіддачу і на момент збирання показував вологість 15–16%. Загалом завдяки швидкій вологовіддачі гібридів ДС0336 та П9025 ми маємо змогу пришвидшити збирання культури й зменшити витрати на досушування зерна.

МТ Матадо збиратимемо останнім, адже в середині жовтня у нього ще триває вегетація, і для її завершення потрібно приблизно 10–14 днів. Утім, візуально врожайність має бути більшою за 8 т/га зерна із вологістю в межах 18–22%. Гібрид має повністю сформований качан із 16-ма рядами та по 48–52 шт. виповнених зерен у ряду.

Чи задоволені ми такими результатами? Звісно, задоволені. Адже деякі сусідні господарства повністю передискували кукурудзу, а ті, що вирішили змолотити, у заліку мають по 3–4 т/га. Підсумовуючи, хочу сказати, що гібриди ДС0336, П9025 та МТ Матадо бренду Brevant™ seeds за цьогорічних складних умов вирощування перевершили всі наші сподівання. Тобто все вказує на те, що ми зробили  правильний  вибір, – не приховує свого задоволення головний агроном Валерій Шевчук.

Соняшник – на крок попереду

– Соняшник, на відміну від кукурудзи, ми висіяли раніше – розпочали 29 березня. Оскільки площа під культуру цього року відведена чимала, а вдень ми можемо висівати не більше як 25 га, тож мусили вийти в поле швидше. Під час сівби були загалом непогані погодні мови, а знижені температури соняшник витримав краще, ніж кукурудза. Після висіву внесли 100 л/га КАС-32. Для соняшнику склалися більш сприятливі умови вирощування, і всі рослини мали чудовий вигляд та були вирівняними. Як ми, так і сусідні господарі не могли намилуватися посівами нашого соняшнику, що свідчить про високу якість насіння Brevant™ seeds. Зважаючи на зовнішній вигляд гібрида П63ЛЛ124 у період вегетації, ми та інші агрономи, які приїжджали на наше поле, були впевнені, що він забезпечить урожайність не менш як 3,5 т/га. Соняшник ми вже змолотили, але підвищена температура та посуха у період наливання й достигання насіння внесли свої корективи, тому врожайність гібрида П63ЛЛ124 у заліку була на рівні 2,5 т/га. Втім, порівнюючи з гібридами конкурентів, що висівають сусідні господарства, розуміємо, що ми все одно на крок попереду, і це дуже радує.

Не просто клієнти, а партнери

– Із компанією Corteva Agriscience ми працюємо вже не перший рік. За час співпраці порівнювали їхні гібриди з гібридами інших насіннєвих компаній. Зауважу, що сьогодні свій вибір ми зробили переважно на користь гібридів кукурудзи та соняшнику бренду Brevant™ seeds. Гібриди цієї лінійки максимально адаптовані під умови клімату й придатні для вирощування за сучасними технологіями.

Хочеться також відзначити і співпрацю з регіональними представниками компанії. Адже вони не з тих, хто продав насіння, та у кращому разі завітав, коли ви зібрали урожай (а частіше телефонують), щоб поцікавитись, чи вродила цього року кукурудза або соняшник. Після продажу насіння ці хлопці двічі на місяць приїздили у наше господарство, щоб оглянути посіви. Вони разом з нами опікувалися станом рослин. Завжди намагалися дати корисні агрономічні поради. Нам дуже приємно і цікаво працювати з такими професіоналами. До того ж у телефонному режимі вони доступні 24 години на добу з будь-яких питань (сівби, захисту тощо). Якщо проблему не можна вирішити у телефонному режимі, вони приїдуть, проаналізують та порадять.

Для нас співпраця з Corteva Agriscience справді партнерська, адже ми не залишаємося сам на сам у полі з придбаним насінням і проблемами, що виникають протягом сезону, а завжди отримуємо кваліфіковану допомогу. А сучасні гібриди Brevant™ seeds цього екстремального агросезону вкотре довели свою ефективність, – підсумував свою розповідь головний агроном фермерського господарства «Волд».