«5 in 5» – про 5 основні технологічні тренди в різних галузях

0

ІВМ провела дослідження із застосуванням штучного інтелекту, квантових обчислень та інших технологій, враховуючи глобальні тренди, і спрогнозувала, у яких сферах відбудуться значні зміни для сусіпльства й бізнесу.

Про це повідомляє прес-служба компанії.

За результатами, до п’ятірки ключових спостережень і прогнозів IBM «5 in 5» («5 інновацій за 5 років»), що яскраво проявляться найближчим часом, входять:

  1. Створення добрив за допомогою штучного інтелекту (АІ) для вирощування продуктів і зниження викидів вуглекислого газу

Дослідники переконані, що впродовж наступних п’яти років ми навчимося природним чином перетворювати азот, що міститься у грунті, на багаті нітратами добрива. Це дасть змогу виробляти продукти харчування в достатніх обсягах із меншою шкодою для довкілля. За допомогою АІ та квантових обчислень зміняться традиційні підходи до сільського господарства, розробляться рішення, які забезпечать фіксацію азоту у сталих масштабах.

  1. Розробка компонентів обчислювальної техніки, що підвищують екологічну сталість, для створення чистіших пристроїв і збереження довкілля

У наступні п’ять років компанія просунеться в методології виробництва матеріалів. Таким чином, виробники напівпровідникових мікросхем зможуть підвищити екологічність своєї продукції. Для розробки досконаліших матеріалів для комп’ютерних мікросхем використовуватиметься просунуте моделювання на основі квантових обчислень, штучного інтелекту (AI), глибокий пошук, тощо.

  1. Переосмислення технологій акумуляторних батарей і зберігання енергії

Експерти ІМВ переконані, що протягом наступних п’яти років вони відкриють нові матеріали для створення більш безпечних та екологічних акумуляторних батарей, які можна буде використовувати в мережах електроживлення на основі відновлюваних джерел енергії, а також для підвищення екологічності транспорту. Застосування АІ та квантових обчислень допоможе у створенні більш просунутих акумуляторних батарей, здатних задовольнити глобальний попит на електрику без подальшого підвищення температури на Землі.

  1. Збір і перетворення шкідливих викидів CO2 на корисну енергію

За прогнозами ІМВ, впродовж наступних п’яти років технології допоможуть ефективніше вилучати CO2 з повітря і перетворювати його на корисні продукти та компоненти. Це сприятиме поліпшенню екологічної ситуації та уповільненню підвищення глобальної температури. Група дослідників IBM вже працює над створенням хмарної бази знань про існуючі методи й матеріали для вловлювання CO2. З цією метою вони застосовують технології з обробки анотацій і природної мови, що дають змогу збирати інформацію з патентів і статей, а потім підключають АІ для отримання рекомендацій щодо найвідоміших матеріалів, котрі використовуються для відділення і вилучення CO2.

  1. Створення здоровішого майбутнього за рахунок підвищення рівня готовності до вірусних погроз

Так як один із прогнозів компанії «5 інновацій за 5 років» стосується важливої потреби, виявленої внаслідок пандемії COVID-19: впровадження ефективнішого процесу розробки лікарських препаратів для підготовки до вірусних загроз, упродовж наступних п’яти років компанія IBM почне застосовувати АІ, хмарні технології та суперкомп’ютери для оптимізації процесу розробки нових лікарських препаратів. Це сприятиме скороченню термінів і витрат на створення перспективних методів лікування і молекул наступного покоління, які можуть надати необхідну підтримку в боротьбі з новими вірусами в майбутньому.