Насіннєвий ринок України: на порозі нових викликів та звершень

0

Жовтень 2020 року став визначним та переломним моментом розвитку як насіннєвої галузі України, так і всього аграрного сектору в цілому. Визнання еквівалентності української системи сертифікації насіння до вимог ЄС – та довгоочікувана перемога, за яку майже десять років боролися представники всього ринку.

Про це говорили під час прес-сніданку, організованого Насіннєвою асоціацією України (НАУ).

Громадська діячка, колишня в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева, будучи ще заступницею міністра з європейської інтеграції, розпочала працювати над питанням визнання еквівалентності, коли процес був фактично у розпалі.

«Україна в той час вже успішно пройшла аудит Єврокомісії. Відповідно, ми були на низькому старті й розуміли, що лишилося подолати політичні бар’єри, бюрократичні процедури, які в Європейському союз будуть трішки складнішими. Адже в кожній країні, яка входить до ЄС є свої інтереси, які лобіюються як на національному рівні, так і на загальноєвропейському. Я знаю, що дуже багато зусиль докладалося з боку учасників насіннєвого ринку та НАУ для того, щоб цей процес рухався, і, не зважаючи на певний супротив, засторогу європейських країн відносно українських виробників та української системи, ми змогли досягнути прогресу», – поділилася пані Ольга.

Вииконавча директорка НАУ Сюзана Григоренко зазначила, що велику допомогу Україні у визнанні рівноправним членом насіннєвого ринку Європи надавала на всіх етапах Європейська насіннєва асоціація Euroseeds.

«Досить активну участь у цьому процесі Euroseeds приймала в останні два роки. Спільна колаборація дала свій результат – сьогодні ми маємо успішний практичний кейс. Звичайно, ще має відбутися підписання документів, їх публікація, після чого рішення набере чинності, проте, вже з 2021 року всі чітко зрозуміють, що дасть Україні це визнання, до якого ми йшли майже 10 років», – сказала вона.

Насіннєвий ринок України: на порозі нових викликів та звершень

У свою чергу голова правління Насіннєвої асоціації України, генеральний директор «Лімагрейн Україна» Віктор Карбівський погодився, що це був досить довгий та важкий шлях.

За його словами, європейські колеги детально вивчали український насіннєвий ринок, саме тому сьогодні ми маємо визнання України як надійного, сертифікованого виробника якісного посівного матеріалу. Він наголосив, що, крім визнання, це велика відповідальність. Адже всі гравці цього ринку мають підтвердити, що вони можуть відповідати європейським вимогам виробництва.

«Усе це значно спростить ведення бізнесу між Україною та європейськими країнами. До того ж, вважаю, що найбільшу вигоду з покращення цих відносин отримають саме кінцеві споживачі нашої продукції – сільгосптоваровиробники. Для України в цілому це, безпосередньо, більший потік інвестиції, нові можливості, передусім, у зайняті вільних ніш на насіннєвому ринку Європи. Гадаю, що наш успіх може слугувати чудовим прикладом і для інших галузей України, адже наша співпраця з ЄС в аграрному бізнесі розширюється», – додав Карбівський.