Вартість меду не покриває витрат пасічників

0

Ціна меду в межах 120-140 грн/л навіть не покриває витрат пасічника, тому продавати за такі гроші натуральний продукт невигідно.

Так вважає власник сімейної пасіки, бджоляр Мар’ян Дитюк, пише agroportal.ua.

За його словами, у сусідній Польщі мед утричі дорожчий і такою має бути його ціна в Україні.

«Добрий, чистий мед — це чималі витрати, адже бджоли потребують належного догляду. У нашому господарстві ми виготовляємо тільки натуральний, екологічно-чистий мед. Але я бачу на ринку понад 50% фальсифікату. І низька ціна повинна насторожити покупця», — пояснив він.

Пан Мар’ян вважає, що ціну меду можна здешевити, якщо держава дотуватиме цю галузь.  Але нині держава відшкодовує дрібному фермеру-бджоляру 200 грн за одну бджолину сім’ю. Цього недостатньо для розвитку галузі.

«Якщо держава компенсуватиме фермеру витрати на обладнання для бджолярства, принаймні 70% від його вартості, це виведе пасічну галузь на якісно новий рівень. Із такими ресурсами ми би навіть могли конкурувати на міжнародному ринку. У часи епідемії це дуже важливо, адже на пасіках, крім меду, роблять пергу, маточне молочко, прополіс. Ці продукти зміцнюють імунітет і допомагають долати недугу, на них є попит.

Наша пасіка продавала мед в Австрію, де споживач вельми прискіпливий. Вони зробили ретельну експертизу, наш продукт їм сподобався. Але біда, що більшість бджолярів прямого виходу на ринок не мають. Нині український мед у Європу продають посередники, його кількість невелика. Але при правильному господарюванні й вкладенні коштів цей сектор міг би давати дуже добрий прибуток до бюджету», — сказав Дитюк.

Також пасічник наголосив, що оскільки бджоли є важливою частиною екосистеми, то пасіки важливі для розвитку садівництва й польових культур. На його думку, Львівщині потрібна комплексна аграрна програма щодо підтримки цих галузей.