CORTEVA АGRISCIENCE: ЯКІСНИЙ ЗАХИСТ – СТАБІЛЬНИЙ УРОЖАЙ

0

Геннадій Жолобецький, Agroexpert (Україна)

У сучасному бізнесі часто можна почути вислів: «Зекономлені кошти – зароблені кошти». Та коли це стосується агробізнесу, цей вислів здебільшого може мати інше значення – «Зекономлені кошти – втрачені кошти», особливо, якщо йдеться про економію на препаратах для захисту культур.

Сьогодні застосування якісних засобів захисту рослин в інтенсивних технологіях є одним із ключових аспектів, що дає змогу максимально реалізувати потенціал вирощуваних культур. Таку тенденцію можна спостерігати в усіх регіонах країни. Для того щоб вкотре пересвідчитися в цьому, ми поспілкувалися із головним агрономом ПП «Агрон» та ФГ «Березовського» Володимиром Новосадом, а також із його помічником – агрономом із захисту рослин Юрієм Оріховським. Землі обох господарств розташовані на Тернопільщині, а їх земельний банк сягає 3700 га. Цього року з основних культур тут висіяли пшеницю озиму на площі 1250 га, соняшник – на 360 га, ріпак озимий – на 600 га; із бобових – сою та горох (по 200 га), а також кукурудзу – 600 га. Господарі запевняють, що для досягнення високих урожаїв, окрім якісного насіння та збалансованого мінерального живлення, велику увагу слід приділяти ефективному захисту вирощуваних культур. Адже, лише дотримуючись усіх етапів технологічного процесу, можна сподіватися на заплановані показники.

«Чиста» кукурудза

– Під час вирощування культур ми намагаємося застосовувати оригінальні препарати захисту рослин, особливо якщо це стосується гербіцидів та фунгіцидів, – розповідає Володимир Новосад. – Так, приміром, у результаті внесення якісного гербіциду на кукурудзі можна додатково отримати до 50% урожаю, а за ефективного фунгіцидного захисту пшениці – до 30%.

Власне, такий алгоритм працює майже на всіх культурах. Якщо взяти кукурудзу, врожай якої залежно від року коливається в межах 10–12 т/га, то у технології її вирощування зазвичай є два ключові технологічні чинники, які впливають на врожайність – удобрення та якісний захист від бур’янів. На полях качанистої у нас переважає змішаний тип забур’яненості: однорічні дводольні й однодольні та коренепаросткові бур’яни. Для захисту кукурудзи від бур’янів надаємо перевагу страховій схемі, оскільки ґрунтові препарати – це, так би мовити, постріл у темноті, адже їхня ефективність здебільшого залежить від умов навколишнього середовища.

До вибору препаратів для страхової системи захисту слід підходити ретельно, бо не кожен гербіцид зможе ефективно контролювати змішаний тип забур’яненості. Звісно, можна використати суміш гербіцидів, але при цьому значно зростуть витрати. Утім, ми знайшли вихід із ситуації – гербіцид Таск® Екстра. Тож уже не один рік на наших полях Таск® Екстра у нормі 400 г/га ефективно контролює лободу білу, щирицю звичайну, види осотів, падалицю соняшнику (в т.ч. стійку), види мишіїв та ін. На кукурудзі ми намагаємося внести препарат до фази 5 листків у культури, оскільки, за шкалою ВВСН, у неї ще не відбувається закладання урожаю і, відповідно, вона більш стійка до хімічних обробок. Лише одне внесення Таск® Екстра забезпечує чисте поле кукурудзи протягом усієї вегетації, – хвалиться головний агроном.

«Здорова» соя

– Соя – одна з культур, яка має подовжений гербокритичний період, тому її урожайність також залежить від вчасного та якісного контролю бур’янів, – додає агроном із захисту рослин Юрій Оріховський. – Тут ми використовуємо перевірений класичний продукт – Хармоні® Класік.

Оскільки у посівах сої переважають однорічні дводольні бур’яни, зокрема лобода біла, то 35 г/га

Хармоні® Класік у фазі появи трійчастого листка, залежно від погодно-кліматичних умов, забезпечує безпрецедентну чистоту соєвого поля.

Останніми роками у наших господарствах площі під соєю збільшились, а її посіви впродовж вегетації досить часто уражуються комплексом хвороб (фузаріозом, склеротиніозом, пероноспорозом та ін.). Тому обробка якісними фунгіцидами посівів сої та зернових навіть не обговорюється.

Ефективно проконтролювати захворювання сої можна, поєднавши фунгіциди із двох груп –стробілуринів та триазолів. І тут, звісно, найкращим рішенням є Аканто Плюс® (пікоксистробін, 200 г/л + ципроконазол, 80 г/л). Цей фунгіцид ми вносимо двічі впродовж вегетації культури.

Перше внесення припадає на фазу початок цвітіння, вдруге препарат вносимо через 10 днів після першого. Згідно з рекомендаціями спеціалістів, Corteva Аgriscience норма внесення препарату коливається в межах 0,5–1,0 л/га. Втім, наш практичний досвід показує, що норми 0,5 л/га Аканто Плюс® (мінімальна рекомендована) у разі двократного внесення цілком достатньо, щоб якісно захистити культуру від комплексу хвороб протягом усієї вегетації. Тож завдяки застосуванню на сої якісних препаратів від Corteva ми щороку маємо врожайність цієї бобової культури на рівні 3 т/га, – підсумував практик.

«Бездоганна» пшениця

– У технологічній карті вирощування пшениці озимої ми плануємо витрати, орієнтуючись на урожайність 8 т/га. Окрім такого чинника, як мінеральне живлення, додатково передбачаємо якісний фунгіцидний захист – чотириразове внесення препаратів різних груп у різні фази розвитку культури, – продовжує розповідати Юрій Оріховський. – Навесні, після підживлення, а саме – у фазі ВВСН 31–32, ми вносимо робочу суміш, яка містить гербіцид КвелексTM у нормі 50 г/га та фунгіцид Таліус® у нормі 0,2 л/га.

Перше обприскування ефективно вирішує проблему однорічних дводольних бур’янів, які на той час уже проростають. Також КвелексTM якісно контролює зимуючий вид бур’яну – підмаренник чіпкий, що є великою проблемою у багатьох господарствах, зокрема і в нашому. Фунгіцид Таліус® забезпечує якісний контроль борошнистої роси, яка зазвичай проявляється за умов вологої весни (препарат діє до 6 тижнів). Тож після ефективного захисту навесні наша пшениця стартує цілком здоровою, без бур’янів та хвороб.

Corteva Аgriscience – майбутня перспектива

– Під час вибору засобів захисту рослин основ ним критерієм для нас є ефективність препаратів, а вже потім їхня вартість. Утім, навіть серед оригінальних продуктів намагаємося обирати найкращі. Для цього тестуємо їх на своїх виробничих полях, оцінюємо, порівнюємо всі переваги. Тож ЗЗР від Corteva Аgriscience, які ми щороку використовуємо під час вирощування культур, дають нам упевненість у досягненні запланованої врожайності. Приміром, ми знаємо, що після внесення гербіциду Таск® Екстра на кукурудзі чи Хармоні® Класік на сої отримаємо бажаний урожай. Те саме стосується й інших препаратів компанії. Тому щороку наша співпраця з Corteva Аgriscience лише міцнішає.

Якісне насіння, ефективні засоби захисту рослин, висококваліфіковані технологічні поради – все це та багато інших переваг від Corteva Аgriscience забезпечують нам стабільність і процвітання, – підсумували головний агроном ПП «Агрон» та ФГ «Березовського» Володимир Новосад і агроном із захисту рослин Юрій Оріховський.