В Україні спостерігається дефіцит фуражної пшениці

0

Оператори ринку в Україні відзначають нестачу фуражної пшениці на внутрішньому ринку, що вже позначилося на паритеті цін.

Про це повідомляють у Телеграм-каналі KWS HUB, пише kurkul.com.

Місяць тому різниця між фуражною і продовольчою пшеницею із вмістом протеїну 12,5% становила 10-11$, а зараз – 3-4$. В аналогічний період минулого року різниця становила 8$.

«Українські фермери стримують продаж фуражного зерна на внутрішньому ринку в очікуванні подальшого зростання ціни, що призводить до нестачі пропозиції фуражної пшениці», — йдеться в повідомленні KWS HUB.

Головною причиною дефіциту фуражної пшениці може бути тривала посуха, яка  прогресувала в основних зернових областях країни, починаючи з осені 2019 року.

Так як зерно, що дозріває в суху і жарку погоду, містить більше протеїну, у поточному сезоні варто очікувати збільшення частки продовольчої пшениці.

«Також починаючи з кінця травня і до середини червня на більшості території України пройшли інтенсивні дощі, які частково погіршили стан посівів. Підвищена вологість повітря і зволоженість грунту призвели до локального розвитку хвороб, почорніння колоса і відновлення росту бур’янів», — зазначають фахівці.

Проте в найближчі тижні очікується зниження цін, адже фермерам доведеться почати активний продаж пшениці і ячменю задля звільнення складів для кукурудзи та інших пізніх ярих культур через наближення жнив.

Схожу динаміку також демонструють форвардні ціни на пшеницю на базисі СРТ. Інші види фуражного зерна в Україні теж показують зростання протягом останнього місяця:

  • ячмінь на базисі СРТ з поставкою у вересні виріс з 160$/т до 171$/т
  • кукурудза на базисі СРТ з поставкою в жовтні виросла з 149$/т до 151$/т.