Україна повністю позбулася залежності від Росії щодо експорту овочів та фруктів

0

За роки дій російського ембарго на постачання плодоовочевої продукції на ринок РФ українські садівники й городники повністю позбулися залежності від даного ринку й навіть наростили обсяги експорту.

Про це повідомляє EastFruit.

“У сезоні 2012/13 років Росія була основним ринком збуту плодоовочевої продукції з України. У цю країну направлялося більше 29% усього плодоовочевого експорту на суму близько $75 млн. доларів США. Ще близько 3% експорту українських овочів, фруктів, ягід і горіхів прямувало в Білорусь.

У сезоні 2019/20 років головним ринком збуту для плодоовочевої продукції українського виробництва були країни Євросоюзу. На країни ЄС припадає вже 67% обсягу експорту фруктів, ягід, овочів і горіхів з України. Ще 14% припадає на постачання плодоовочевої продукції українського виробництва в країни Близького Сходу, і лише близько 7% – у Білорусь, яка частково реекспортує українську продукцію на ринок Росії” – йдеться в повідомленні.

За оцінками трейдерів, реальна питома вага російського ринку в постачаннях овочів і фруктів з України становить від 3 до 5% у вартісному вимірі. Тобто за сім років залежність українського плодоовочевого бізнесу від поставок на ринок РФ скоротилася приблизно в сім разів, а Росія вперше випала з десятки основних країн-покупців української плодоовочевої продукції за підсумками сезону 2019/20.

Аналітики EastFruit зазначають, що на даний момент основним ринком збуту української продукції до цієї категорії з питомою вагою близько 17% залишається Польща. Друге місце, з питомою вагою близько 10%, займає Туреччина, багато в чому завдяки масштабним закупівель українських волоських горіхів. Франція посідає третє місце – з часткою понад 7%.

В основному, Франція імпортує з України заморожені ягоди та волоські горіхи, а також закуповує українське яблуко й нарощує імпорт заморожених овочів. Польща теж імпортує українські заморожені ягоди, фрукти й овочі, а також свіжі тепличні помідори й огірки. В асортимент українського плодоовочевого експорту в Польщу входять також гриби, сухофрукти, цибуля, кавуни, дині, капусту, буряк, черешня, часник і навіть яблука.