Через реорганізацію роботи Міністерства енергетики і захисту довкілля зупиненилася реєстрація пестицидів і агрохімікатів

0

Через реорганізацію роботи Міністерства енергетики і захисту довкілля відбулася плутанини в системі реєстрації препаратів і внесення їх до Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів.

Про це пише Agravery.com.

Зазначається, що Кабінет міністрів України постановою від 27 травня 2020 року № 425 реорганізував роботу Міністерства енергетики і захисту довкілля, у результаті чого функції були розподілені між Міністерством енергетики й Міністерством захисту довкілля і природних ресурсів. Це, у свою чергу, призвело до плутанини в системі реєстрації препаратів і внесення їх до Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів, виконання митних формальностей, затвердження тарних етикеток та забезпечення корисною хімією аграріїв.

У результаті цього громадська спілка «Український контроль аграрного захисту» звернулась до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з реєстрацією пестицидів і агрохімікатів.

«За нашими даними, існують затримки від двох і більше тижнів, що не дає можливості розпочати випробування препаратів і їх випуск виробниками та призводить до збитків всіх сторін аграрного сектору», — зазначають у спілці.

В «Українському контролі аграрного захисту» наголошують, що робота щодо реєстрації фактично заблокована. Учасники спілки вбачають у цьому загрозу продовольчій безпеці країни, пов’язану із втратою врожаю с/г продукції, поширенням фальсифікату й контрабанди, дефіциту деяких засобів ЗЗР та підвищенням вартості препаратів для аграріїв.

«Можливий спосіб вирішення ситуації — тимчасове делегування функцій реєстрації Міністерству енергетики, до створення та початку функціонування Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів», — вважають представники спілки.