Україна втричі збільшила імпорт свинини

0

У травні Україна імпортувала 3,2 тис. тонн свіжого, охолодженого та мороженого м’яса свиней, що втричі перевищує об’єми імпорту в попередньому місяці.

Про це з посиланням на дані митної статистики повідомляють в Асоціації «Свинарі України».

«Збільшенню об’ємів імпорту м’яса свиней протягом травня сприяли активніші поставки з Канади, Польщі та Німеччини. Саме звідти цьогоріч завезли ¾ сукупних об’ємів імпортної свинини. Зокрема, з Канади протягом травня завезли понад 1 тис. тонн мороженої свинини сукупною вартістю 2,3 млн тобто понад третину завезеного з початку року. З Польщі імпортували майже 0,8 тис. тонн свинини (понад 66% надходжень за 5 місяців), з Німеччини — 0,43 тис. тонн, що відповідає половині надходжень м’яса свиней станом на кінець травня», —пояснюють аналітики асоціації.

Основну причину такого пожвавлення імпорту експерти вбачають у відчутно нижчих цінах порівняно з кінцем минулої весни. При цьому, середній рівень внутрішніх цін закупівлі у травні був на 2% вищим ніж роком раніше.

«Наразі травневі обсяги імпорту найбільші за період з початку року та складають 48% надходжень свинини за п’ять місяців. З іншого боку, надходження свинячої сировини упродовж перших чотирьох місяців було малоактивним. Тож навіть з урахуванням такого сплеску імпортної активності зовнішня пропозиція свинини цьогоріч менша ніж у 2019-му — на 35% у натуральному вираженні та на 27% у валютному еквіваленті. Тоді за п’ять місяців на внутрішній ринок надійшло понад 10 тис. тонн свіжого, охолодженого та мороженого м’яса свиней сукупною вартістю 19,1 млн дол. США», — зазначають в АСУ.