Скоротилося негативне сальдо зовнішньої торгівлі молочними продуктами

0

За підсумками п’яти місяців 2020 року, експорт  молочних продуктів склав 44,7 тис. тонн на загальну суму 90,9 млн. дол., що на 25,3% менше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Водночас за цей час було імпортовано 34,2 тис. тонн продукції на 111,1 млн. дол., що на 149,3% більше за показники 2019 року. Сальдо зовнішньої торгівлі все ще із позначкою «мінус» ― на рівні -20,2 млн. дол. Але вперше в цьому році негативне сальдо зовнішньої торгівлі скоротилося на 3,8 млн. дол. порівняно із попереднім місяцем.

Про це повідомляють в Асоціації виробників молока.

Проти минулого року майже всі експортні позиції в «мінусі». Найвагомішого скорочення експорту зазнало вершкове масло, частка скорочення якого досягла 47% – до 4,9 тис. тонн за п’ять місяців.

Продажі закордон сухого молока зменшилися на 32% – до 11 тис. тонн, хоча в порівнянні з попереднім місяцем тут відмічається поступове відновлення.

Поставки молока і вершків незгущених скоротилися на 29,4% – до 8,9 тис. тонн. Сирів – на 28,7% – до 2,1 тис. тонн, але в місяній динаміці тут також спостерігається незначне покращення. Скорочення експорту кисломолочних продуктів у цьому році тримається в межах 10-13% і за підсумками п’яти місяців частка падіння становить 13,4% – до 2,2 тис. тонн.

Молочна сироватка та казеїн демонструють найкращі показники пожвавлення експорту:  їх частка падіння за п’ять місяців  скоротилася з 40% до 13,4% (11 тис. тонн) та 8,9% (1,8 тис. тонн) відповідно.

Протягом звітного періоду лише група морозива показала нарощування експорту 0,4% – до 2,9 тис. тонн. Тренд тут висхідний, проте в місячній динаміці поточного року експорт цього продукту показує рух «на межі», демонструючи як від’ємні, так і позитивні значення в порівнянні до минулорічних показників.

Загальний висхідний тренд імпорту молочної продукції сповільнив темпи зростання, хоча його щомісячні об’єми достатньо високі й не знижуються нижче 20 млн. дол./міс. Динаміка по окремих групах товарів є різновекторною. Імпорт масла поновив темпи нарощування і в травні збільшився на 1188% – до 5,8 тис. тонн. Об’єми імпорту молока та вершків незгущених у травні зменшилися, але все ще залишаються достатньо високими –  +611% ­– до 4,7 тис. тонн.

Виражений висхідний тренд у новому році має імпорт групи кисломолочної продукції –  +43% – до 3,5 тис. тонн, а також морозива –  +146% –  0,3 тис. т. Імпорт сирів зріс на 129% – до 16,5 тис. тонн.

По решті імпорту молочних продуктів зафіксований низхідний тренд. Зокрема, вже два місяці поспіль знижуються об’єми імпорту групи сухого молока, якого у січні-травні імпортовано 1 тис. тонн (+119%). Низхідний тренд у цьому році має також і сироватка, відсоток її імпорту вийшов з тризначних величин і складає зараз +76% (1,5 тис. тонн), порівняно з минулим роком. Не дивлячись на те, що відсоток нарощування імпорту казеїну все ще складає 330% (72 т), тренд його падіння очевидний.