Україна забезпечена власною картоплею лише на 20%

0

Україна забезпечена лише на п’яту частину від власної внутрішньої потреби картоплесховищ. Цього не вистачить, щоб Україна могла прогодувати себе з осені до весни збереженою картоплею.

Про це сказала виконавча директорка Української асоціації виробників картоплі Оксана Руженкова, пише agronews.ua.

У 2020 році харчуватися власним виробництвом українці будуть хіба що з червня й до серпня. Адже проблем з молодою картоплею немає.

“Цього року молоду картоплю не садили хіба що на асфальті. Ситим у нас щодо картоплі буде червень і шматочок липня. А от далі можуть бути запитання. Тому що середньо пізніх і пізніх сортів посаджено абсолютно стільки ж, скільки й минулого року”, – пояснила пані Руженкова.

Поновиться імпорт картоплі. До того ж, завозити закордонні продукти буде в рази дешевше, ніж оптово скуповуватися у вітчизняних аграріїв.

“Динаміка українських цін напряму залежить від ціни ефективного імпорту. Тобто в нас ціни зростають доти, доки не починають завозити сюди імпортний товар. У нас гречка зростала на початку цього року доти, доки стало вигідно завозити її сюди з Казахстану”, – розповів економіст Олег Пендзин.

Він попередив і про зростання цін на соціально важливі харчі – хліб, овочі, олію, адже світова економіка підірвана коронавірусом.

“Поїде імпорт. А якщо поїде імпорт, то він поїде за тими цінами, які будуть світовими. А світова ціна цього року зростатиме, тому що в світі є проблеми. Можна сміливо враховувати, що відсотків на 10-12 ціни зростуть”, – уточнив Пендзин.

Та все ж українські фермери можуть вплинути на кількість імпорту. Об’єднавшись, декілька аграріїв разом мають усі шанси забезпечити денну норму споживання.

“Якщо ті хлопці хочуть активно виходити на супермаркет, їм треба робити виробничу кооперацію. Їм треба кооперативи виробничі робити, щоб накопичувати обсяги. Бо в імпорту немає обмежень. Якщо треба 100 тонн – приїде 100 тонн, треба 200 – буде 200”, –підсумував Пендзин.