Завдяки дощу в травні в Україні може бути рекордний врожай кукурудзи

0

Травневі дощі сформували умови для рекордного врожаю кукурудзи, за рахунок якого валовий збір зернових у 2020 році може сягнути 68 млн тонн.

Про це повідомила начальниця відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко, пише АПК-Інформ.

«Дощі забезпечили хороше зволоження ґрунту під пізніми культурами – для кукурудзи, соняшнику та сої зараз сформувалися «райські умови». Поки що не вистачає тепла, але потепління прийде в Україну через 3-4 дні», – зазначила вона.

Експертка вважає, що, якщо на території країни збережуться сприятливі умови для зростання і рекордного врожаю кукурудзи, у цьому році українські аграрії зможуть зібрати 68 млн тонн врожаю.

«Щоб зібрати 68 млн тонн врожаю зернових, потрібен рекорд по кукурудзі. По пшениці в цьому році точно не буде рекорду – через посуху в березні-квітні постраждали посіви в Одеській, Херсонській та інших південних областях, де пшеничні поля найбільші в Україні», – сказала пані Тетяна.

Вона підкреслила, що хоча дощі й забезпечили зволоження 80% посівних площ країни, на півдні опади були не такими великими, а в деяких районах збереглася грунтова посуха.

Зволоження ґрунту під ранніми зерновими культурами покращилося, але не досягло оптимального рівня, додала Адаменко. В Одеській, Херсонській та інших південних областях урожай пшениці можна очікувати на рівні нижче середнього.