ВАР закликає Верховну Раду розглянути законопроєкт про сільськогосподарську кооперацію

0

Через карантинні обмеження тисячі тонн овочів у різних куточках країни безповоротно втрачені.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив заступник голови ВАР Денис Марчук, пише Agravery.com.

«Всеукраїнська аграрна рада впевнена, що подібної ситуації можна було б уникнути, якби агровиробники були об’єднані у кооперативи, що дозволило б їм формувати досить великі партії продукції для реалізації мережам супермаркетів, як це практикується у всьому світі. Сьогодні ж малі та середні виробники виявились відрізаними від цього каналу збуту вдже один виробник не зможе забезпечити потребу мережі магазинів у необхідних обсягах продукції, оскільки не вирощує стільки», — написав Марчук.

Він переконаний, що потрібно змінювати законодавство. Адже відповідно до нинішнього закону про кооперацію, реалізувати такий підхід неможливо.

«Кооператив немає права закуповувати продукцію своїх членів-юридичних осіб. Аби реалізувати продукцію, кооператив має принести покупцю та підписати з ним договори доручення із кожним своїм членом. Звісно, це нереально, торгова мережа ніколи не працюватиме за такою схемою. Оскільки це не лише важко, але також дуже ризиковано», — пояснив експерт.

За його словами, на цьому тижні Верхована Рада розпочинає чергові пленарні засідання. Тож було б добре, якби депутати знайшли час на розгляд у другому читанні законопроєкту про сільськогосподарську кооперацію (№ 0856), норми якого приводять діяльність кооперативу в Україні до міжнародних стандартів.

“У результаті його прийняття діяльність кооперативів буде значно спрощена і малі та середні виробники агропродукції отримають можливість продавати свою продукцію кооперативам, формувати великі партії та шукати нові канали її збуту, не будучи залежними лише від продовольчих ринків”, — підсумував Денис Марчук.