Протягом року Уряд допомагатиме бізнесу гасити процентні ставки по кредитам

0

Уряд готовий допомагати бізнесу протягом року гасити процентні ставки по кредитам.

Про це сказав Міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Ігор Петрашко в інтерв’ю Ліга.Бізнес.

Він зазначив, що Уряд працює над програмами, щоб дати доступні кредити для підприємців.

Перший напрямок – це субсидування відсоткової ставки. Адже поки що відсоткова ставка НБУ і ризикові політики банків не дозволяють кредитувати під нормальну адекватну ставку, також немає доступу до довгого кредитного ресурсу.

Другий напрямок – доступ до портфельних гарантій для банків. Це потрібно для того, аби кредитувати пріоритетні сектори економіки, підсилювати певні галузі, які страждають від тієї чи іншої кризи.

«Що ми пропонуємо зараз по програмі 5-7-9 і чим уже можна скористатися. Якщо ваш бізнес має оборот до 10 млн євро і ви маєте кредит в банку, держава компенсує вам погашення процентів протягом одного року. Тобто, ваші проценти будь 0%. У бюджеті під цей напрямок виділено 4 млрд гривень. З нашої точки зору, цього буде достатньо, але якщо буде потрібно більше, ми будемо вносити зміни до бюджету», – прокоментував Ігор Петрашко.

Він наголосив, що без кредитування росту економіки не буде. Для 7-8% росту економі в рік, треба, щоб банківська система щорічно видавала близько 400 млрд грн кредитів.

«Окрім того, щоб якомога швидше вийти з кризи, ми маємо думати над тим, як закласти підвалини для «українського економічного дива» у наступні роки. Ми повинні зростати темпами 7-8%. Що для цього потрібно? Перш за все, щоб у банків з’явилася мотивація кредитувати. По-друге, точкова допомога від держави, як-от додаткові держгарантії для секторів, які або постраждали чи-то від карантину, чи-то, наприклад, від засухи, або потребують інноваційного розвитку», – додав Міністр.

За його словами, так само державі треба частково брати ризики у довгострокових інфраструктурних проєктах, які можуть бути цікавими та зрозумілими для кредиторів.

«Нормальне інвестиційне фінансування – це 2-3% річних, в ідеалі – близько до нуля для наукоємних і експорторієнтованих підприємств. Якщо ти хочеш залучити іноземні інвестиції, треба не лише створити хороші юридичні умови, а й продемонструвати, що тут є дешеві гроші, за умови, що інвестор вкладе у проєкт своїх 30-40 відсотків», – повідомив Ігор Петрашко.