Станом на 10 січня 2020 року українські компанії повністю використали тарифну квоту на мед, яку Європейський Союз у 2020 році збільшив до 6 тис тонн на рік.
Про це повідомляє UkraineFood.org з посиланням на Агравері.
Також українські експортери значною мірою використали такі тарифні квоти на 2020 рік:
- солод та пшенична клейковина (72%)
- виноградний та яблучні соки (67%)
- цукор (28%)
- м’ясо птиці та напівфабрикати з м’яса птиці (25%)
- яйця та альбуміни (20%).
«З початку 2020 року українські експортери використовують можливості 19 з 40 тарифних квот в рамках Поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі між Україною та ЄС», — зазначають у повідомленні.
Тарифні квоти дозволяють українським виробникам експортувати продукцію в країни Євросоюзу за пільговою або нульовою ставкою мита. «Таким чином, експортери можуть заощаджувати чимало коштів, продаючи товари в країни ЄС. Експортувати можна і без використання квот, але тоді потрібно сплачувати мито у повному обсязі», — пояснюють експерти.