Вартість цукру впала до 12-річного мінімуму

0

Cвітові котирування на цукор-сирець на минулому тижні вперше за 12 років опустилися нижче 10 центів/англо-фунт, сягнувши 9,8 центів/англо-фунт.

Про це повідомляє електронна зернова біржа України.

“Починаючи з 12 березня цукор-сирець подешевшав на 40%, а травневі ф’ючерси на біржі в Нью-Йорку у п’ятницю опустилися до найнижчого з червня 2008 року рівня 215 $/т. Котирування білого цукру у мішках знизилися менше, і серпневі контракти в Парижі 21 квітня торгувалися по 322 $/т, що перевищує локальний мінімуму липня-серпня минулого року. Варто зазначити, що ціни на цукор опустилися не так сильно, як на нафту чи інші сировинні товари” – йдеться в повідомленні.

Після двох сезонів профіциту, коли у більшості країн накопичувалися запаси та знижувалися ціни на цукор, у 2019/20 МР у світі спостерігається дефіцит цукру внаслідок скорочення виробництва в Індії, Пакистані, Таїланді, Україні та окремих країнах ЄС через посушливу погоду. Частково ситуацію компенсує збільшення виробництва в Росії з 6,13 до 7,71-7,75 млн тонн та Бразилії завдяки зменшенню переробки тростини на етанол.

Через посушливі погодні умови та низькі ціни на цукор, у 2020/21 МР суттєво скоротяться площі сівби цукрових буряків в Німеччині, Україні, Білорусії та на півдні Росії.

В Україні цукровими буряками засіяно 199,8 тис га із запланованих 209 тис га, тоді як у 2019 році ними було засіяно 220 тис га. Минулого року країна зменшила виробництво цукру майже на 30% – до 1,48 млн тонн – внаслідок зменшення посівних площ та низьких світових цін, а також скорочення експорту через високу конкуренцію з Росією на ринках колишніх радянських республік.

У цьому році світовий попит на цукор продовжить знижуватися внаслідок скорочення споживання дорогих цукерок, соків та солодкої води, викликаного карантинними обмеженнями.