В Україні почали виробляти органічний цукор

0

Ірина Корчагіна, Agroexpert (Україна)

На початку квітня цього року в Києві презентували органічний цукор вітчизняного виробництва. Його виробили із цукрових буряків, вирощених ТОВ «ДЕДДЕНС АГРО» на Рівненщині.

В Україні почали виробляти органічний цукор

Органічні цукрові буряки рівненські аграрії культивували на площі 247 га, – розповів під час презентації генеральний директор господарства Віктор Щербачук. Безпрецедентний в Україні досвід вдався тут з другого разу. Адже у 2017 році площу 50 га із посівами цукрових буряків за кілька годин знищив довгоносик, тож культуру довелося пересівати повністю. Того року отримали урожайність 25 т/га. Цей обсяг став пробною сировиною для виробництва цукру.

Труднощі та помилки виправили вже в наступному році. Трудоємні навіть у конвенційному виробництві цукрові буряки непросто вирощувати за органічними принципами. Левову частку займають механічні прополювання міжрядь, для контролю шкідників і хвороб можна використовувати лише сертифіковані для органічного виробництва біологічні препарати. Звісно, не обійшлося і без ручної праці. Загалом пан Щербачук упевнений, що запорукою успіху стала відданість та віра співробітників, яких об’єднало органічне виробництво.

Органічні цукрові буряки стали метою, яку перед собою ставили у ТОВ «ДЕДДЕНС АГРО» з моменту його застування – у листопаді 2006 року. Однак криза наступних років скоригувала роботу господарства з німецькими інвестиціями до найпоширеніших маржинальних культур. Нині у сівозміні господарство має зернові, технічні, бобові культури. З 2015 року вся площа (4 тис. га) повністю сертифікована за європейським стандартом EU-Organic та німецьким Naturland. Із 2019 року планують сертифікувати за канадським сертифікатом COR.

Минулого року із 247 га зібрали по 35 т/га солодких коренів. Підрахували виробничі витрати – приблизно 90 тис. грн/га. Цьогоріч планують засіяти 350 га органічним буряком. Таким чином, ТОВ «ДЕДДЕНС АГРО» врешті вдалося повернутися до реалізації першочергової мети, з якою було засноване господарство.

Буряки переробили на Гнідавському цукровому заводі. «Технологічних труднощів у виробничому процесі не мали, – розповів Петро Синюк, головний технолог ПрАТ «Гнідавський цукровий завод», – лише не можна було використовувати хімічні реагенти та коагулянти. Спочатку переробляли партію органічної сировини, а вже після неї завантажували буряки, вирощені за традиційними технологіями».

Появою органічного вітчизняного цукру неабияк задоволені в ТОВ «Органік мілк», де дотепер для виробництва молочних продуктів закуповували цукор за кордоном, який дорожчий щонайменше на 20% за рівненський аналог.

Загалом у світі налічується понад 90 тис. га, зайнятих під вирощування органічних цукрових тростини та буряків. Україна належить до 10 європейських країн, де цукрові буряки вирощують за органічними підходами на площі 100 га.

В Україні почали виробляти органічний цукор