В озимих зернових культур прискорене проходження фаз розвитку

0
Lush barley field sways to the wind

Озимі зернові культури прискорили проходження фаз розвитку через високі температури й відсутність опадів.

Про це йдеться у повідомленні Інституту зрошуваного землеробства НААН, пише agroportal.ua.

«Ячмінь озимий на більшості площ знаходиться у фазі воскової та повної стиглості зерна, що на тиждень-півтора раніше середньо багаторічної дати. Тобто, рослини через дефіцит вологи в грунті не визрівають, а усихають, що негативно вплинуло на натуру та масу зерна. У більшості випадків зерно щупле», — зазначають у НААН.

Нині деякі господарства південних та центральних районів Херсонської області вже розпочали його збирання.

«Прискорила проходження фаз і пшениця озима, яка на даний час зараз проходить фази від «цвітіння» до «молочної і молочно-воскової стиглості зерна», що також на півтора-два тижні раніше звичайних строків. Через посуху у південних областях зерно формується мілким, що може призвести до зменшення врожайності на 15-30%, а місцями і 50%», — додали в Інституті.