Що чекає на виробництво гречки в Україні?

0

Посівні площі під гречкою в Україні значно скоротились за останні 10 років, ситуація в сегменті насінництва культури ще складніша.

Про це свідчать дані науковців Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН, пише agronews.ua.

Учені повідомляють, що площі посіву гречки в Україні у 2019 році скоротились у 2-2,5 рази, якщо порівнювати з попередніми роками. А вирощування елітного й репродукційного насіння зменшилось у 4-6 разів.

2/3 підприємств, які виробляли якісне насіння гречки відмовились від такого бізнесу через збитковість цього виду діяльності. Третину сортів, занесених до Державного реєстру, припинили підтримання в первинному насінництві.

«З 18 суб’єктів насінництва, занесених у 2019 році до Державного реєстру виробників насіння, 15 — це наукові установи й підприємства Національної академії аграрних наук України, які виробили 85% від загального обсягу базового й сертифікованого насіння гречки», —зазначили науковці.

На ринку насіння гречки складається загрозлива ситуація. Як і раніше, у 2019 році переважна кількість елітного та репродукційного насіння цієї культури вироблялась в системі НААН, що забезпечувало його відповідність вимогам державних стандартів до якості й сортової чистоти. Зараз же на ринку насіння з’явилися комерційні структури, абсолютна більшість яких не занесена до Державного реєстру виробників насіння і які масово пропонують насіння невідомого походження й сумнівної якості.

«Такий стан з насінництва гречки, як, до речі, і багатьох інших культур, є наслідком слабкої конкурентоздатності вітчизняної селекції та насінництва через відсутність державної підтримки цієї галузі та низький рівень захисту прав інтелектуальної власності на сорти рослин. Якщо такий стан у насінництві гречки продовжуватиметься й надалі, то наслідком буде погіршення якості насіння і, як результат, зниження врожаїв у виробництві», — підсумували вчені.