НААН планує створити 5-6 селекційно-насінницьких державно-приватних компаній до 2025 року

0

До 2025 року в Україні планують створити п’ять-шість селекційно-насінницьких державно-приватних компаній. 

Про це заявила віце-президент Національної академії аграрних наук України, академік НААН, доктор економічних наук, професор Ануш Балян, пише agropolit.com.

«Напрацьовано «дорожню мапу» наших дій та визначено такі маркери. Найперше – оптимізація структури НААН через посилення синергії між науковими установами й дослідними господарствами. Наступне – увідповіднення принципів управління для досягнення сталого розвитку дослідницького процесу. За цим – забезпечення прозорості та відкритості діяльності через створення рад громадського контролю», – сказала пані Ануш.

Вона додала, що має бути повноформатне інноваційне «оновлення» через розроблення інфраструктури ринку інновацій в АПК на засадах розвитку кластерів та комерціалізацію результатів наукових досліджень. Також сають створити інформаційно-аналітичний центр «Аграрна наука України» з відповідним веб-порталом».

За словами експертки, нагальним є застосування практик європейських партнерів, зокрема, запровадження парадигми «розумних спеціалізацій» (smart specialization) з урахуванням конкурентних переваг регіонів.

«Крім того, ми плануємо створити два-чотири центри фундаментальних досліджень у рослинництві, тваринництві, з розвитку сільських територій за повного бюджетного фінансування. І для цього ми маємо достойний кадровий потенціал. Одночасно готуємося до 2025 року створити п’ять-шість селекційно-насінницьких державно-приватних компаній», – розповіла Ануш Балян.