Побічні продукти харчової промисловості для годівлі свиней

0

Анна Назаренко, Agroexpert (Україна)

У перерахунку на суху речовину побічні продукти харчового виробництва можуть бути і не занадто дорогими для використання їх у свинарстві. Отримати оптимальні показники приросту свиней можна за умови правильно складених раціонів зі вмістом таких продуктів. 

Свині зазвичай із задоволенням поїдають продукти від харчової промисловості, а останні, своєю чергою, сприяють правильному функціонуванню організму тварин. Існує чимало варіантів використання цих продуктів, але у будь-якому разі вони мають бути сертифікованими компетентними установами. Лінійка продуктів харчової промисловості для свинарства велика і залежить від вподобань та традицій населення кожної країни, однак різниця між країнами не така вже й велика. Багато з цих продуктів – від молочної сироватки до пивної дробини – є висококалорійними й дають змогу фермерам ефективно відгодовувати свиней. Та єдиною важливою умовою для успішного використання цих продуктів є гарантоване безперебійне їх постачання на свиноферму. Найчастіше саме через перебої з постачанням свинарі відмовляються від них. А ще слід постійно проводити якісний аналіз цих продуктів на кормову цінність.

Побічні продукти харчової промисловості можуть бути оптимальним варіантом для відгодівлі пізньостиглих порід свиней, раціони яких мають бути багатими на енергію, але водночас містити мало протеїну.

Ось деякі з популярних продуктів.

Молочна сироватка. Якщо це рідка форма, то продукт є об’ємистим, тож його ціна залежатиме від багатьох чинників: відстані від виробника, можливості транспортування та зберігання. Суха молочна сироватка більш популярна серед вітчизняних свинарів. Використовувати її можна у раціонах свиней будь-якого віку, але оскільки це легкоперетравний корм, він найкраще придатний для молодняку. Молочна сироватка містить приблизно 65% лактози, понад 11% протеїну, а також вітаміни групи В, які є критичними для підтримання оптимальної метаболічної функції організму, кальцій, фосфор і сіль. 

Продукт додають зазвичай до 20% за сухою речовиною як доповнення до інших кормових інгредієнтів (зернові та протеїнові корми). Сироватка може містити високий рівень солі (понад 10% у СР), тому за використання рідкої сироватки важливий постійний вільний доступ тварин до чистої води. Суха сироватка буває мінералізована і демінералізована, її ціна* залежить від пакування (мішки по 20 або 25 кг) та виробника й коливається від 15 до 30 грн/мішок. Залежно від того, з якого основного продукту (твердий сир чи творог) отримали цей побічний продукт, коливається і поживна цінність сироватки, тож важливо її регулярно, через однаковий проміжок часу, аналізувати перед використанням, щоб розуміти, чи не змінюється поживність із часом.

Наслідком надмірного або використання неякісної рідкої сироватки можуть бути травні розлади (здуття) у свиней на відгодівлі, а у лактуючих свиноматок це може призвести до діареї.

Пивна дробина.

Цей побічний продукт пивоваріння використовують у свинарстві як сухий, так і сирий. Ціна може залежати від регіону та коливається у межах 2000–2500 грн/т сирої й 5100–7200 грн/т сухої дробини станом на початок року.

Сиру дробину інколи важко вводити у раціони свиней – зазвичай її більш успішно використовують у раціонах жуйних. Вона також не придатна для годівлі поросят, адже у ній мало необхідних для її ефективного перетравлення ферментів, тож краще продукт застосовувати у раціонах старших тварин.

Цей апетитний для свиней корм містить багато протеїну (18–23%), мало крохмалю та чималу кількість сирої клітковини. Для свиней на відгодівлі додавайте у раціон з розрахунку 150 г рідкої дробини, змішаної із сухими компонентами, на кілограм живої маси – це підвищить показники приростів. Але рідку пивну дробину краще використовувати не довше ніж 3 дні, а її запаси регулярно поновлюйте.

Пивні дріжджі. Ще один побічний продукт пивоварної промисловості з деактивованою формою дріжджів. Середня ціна – 7000 грн/т. Вони добре себе зарекомендували для годівлі гроверів ЖМ від 15–20 кг. 

Дріжджі є джерелом, багатим на протеїн (амінокислоти) та фосфор, які важливі для біохімічних процесів у організмі й росту кісток. 

Молодняк свиней може відмовлятися від поїдання корму з дріжджами, адже вони бувають для тварин загіркими. Тож краще давати дріжджі старшим свиням, які вже визначилися зі своїми смаковими вподобаннями. Якщо дріжджі містять замало органічних кислот, це може погіршити їхнє зберігання.

Залишки живих (рідких) дріжджів можуть забивати кормові лінії та ємності. Для уникнення негативних наслідків від залишкової активності живих дріжджів до них рекомендують додавати органічну кислоту на основі пропіонової. 

Інші побічні продукти. Сирні відходи свині дуже полюбляють, але не завжди цей продукт є доступним і по кишені фермерам. Об’ємисті корми: фрукти та овочі не містять багато енергії для поросят-гроверів, але є відмінним кормом для підтримки здоров’я й добробуту свиней. Поживна цінність залежить від виду плодів, наприклад, горох має 22% сирого протеїну, а відварена картопля – лише 2,2%.

Додавання харчових відходів у корми для свиней завжди було в традиціях наших свинарів, це не лише економить витрати на годівлю, а й урізноманітнює раціон, додає поживні речовини і вітаміни, а також інколи слугує хорошим матеріалом для ігор тварин, що сприяє добробуту та зменшенню стресу в них.