П’ять складових успіху молочної ферми

0

Безприв’язне утримання худоби, постійний раціон, відтворення й селекція, використання доїльної зали й переробка молока на місці — ось ключові елементи для успішного розвитку родинних молочних ферм.

Так вважає засновник ТОВ «Азорель» Сергій Дашко (Вінницька область), передає agroportal.ua.

Підприємство пана Сергія працює вже 10 років. Від 75 дійних корів отримують близько тонни молока щодня, яке самі переробляють та поставляють під однойменною торговельною маркою.

За його словами, першим важливим напрямком у роботі є безприв’язне утримання худоби: тварина має вільно ходити й гуляти. Друга складова — постійний раціон: корови споживають те, що відповідає їхнім фізіологічним потребам, а не ходять на випас.

«Ми використовуємо ТМR — повний змішаний раціон. Наша ферма одна з перших перейшла на нього», — зазначив Дашко.

Третім необхідним елементом у системі він назвав відтворення і селекцію:

«Наприклад, ми працюємо з двома французькими породами. Свідомо їх обрали. Зробили це для того, щоб максимально відповідати умовам України».

Четвертим у концепції виробник називає використання доїльної зали. На «Азорель» корів доять окремо від будівлі, де вони живуть.

«П’ятою є переробка молока на місці. Це дає змогу контролювати виробництво на всіх етапах, його якість», — пояснив він.

Також пан Сергій зауважив, що найгострішою проблемою в галузі на сьогодні є нестача кадрів, які масово виїжджають за кордон. На його думку, в Україні, не вистачає близько 50% такого персоналу.

Серед інших проблем ферм він виділяє велику собівартість кормів через дороге дизельне пальне й мінеральні добрива, велику вартість оренди землі, відсутність доступу до дешевих обігових та інвестиційних коштів.

«Відсутня державна підтримка виробників молока. За 10 років нашої роботи ми не побачили жодних дієвих кроків держави у цьому напрямку», — підсумував Дашко.