Ірина Корчагіна, конкурс «Кращий молодий агроном» (Австрія – Україна)
У червні цього року двоє переможців минулорічного конкурсу «Кращий молодий агроном», Оксана Галабурда та Дмитро Марченко, на запрошення селекційно-насіннєвої компанії Probstdorfer Saatzucht відвідали Австрію у рамках професійно-ознайомчої поїздки.
Оксана Галабурда та Дмитро Марченко
Probstdorfer Saatzucht («Пробстдорфер Заатцухт») нині є лідером насіннєвого ринку Австрії у сегменті сильних сортів м’яких та твердих пшениць та займає чверть ринку насіння сої. Під час візиту молоді агрономи з України ознайомились із історією компанії та напрямами діяльності від фахівця із розвитку сортів у Східній Європі Юлії Петуненко, оглянули демоділянки під культурами із Марком Гьотфрідом, провідним спеціалістом компанії із маркетингу та розвитку сортів, відвідали фермерське господарство, яке розмножує насіння, пройшлися насіннєвим заводом компанії у Пробстдорфі з його директором Райнером Швабом і дізналися про інструменти та методи селекції компанії від селекціонерки м’якої пшениці Франциски Льошенбергер. У цьому й наступному номері журналу розповімо про те, що побачили та дізналися учасники поїздки.
Компанія з історією
«Пробстдорфер Заатцухт» сягає своїм корінням до 1947 року, коли селекційні напрацювання, що велися у селі Пробстдорф ще з часів закінчення Першої світової війни, були сформовані у селекційну компанію. Підприємець пан Фріц Маутнер придбав її у попереднього власника у 1970 році й приєднав до свого бізнесу, який він активно розбудовував в аграрній сфері. З переходом у власність родини Маутнер і донині компанія залишається сімейним бізнесом, представленим групою компаній Fritz Mauthner, яким нині управляє третє покоління, онуки засновника Фелікс Ґон та Верена Шимка-Ґон. Назва компанії вказує на локацію її основних селекційних і виробничих потужностей у селі Пробстдорф (нім. Probstdorf), що у Нижній Австрії, за 20 км від Відня, та селекційну і насінницьку діяльність (від Saatzucht, – нім. Saat – насіння та Zucht – селекція). Нині «Пробстдорфер Заатцухт» має дочірні фірми та виробничі потужності у багатьох країнах Європи, а присутність сортів на міжнародних ринках насіння має широку географію – від Франції до Туреччини та Азербайджану. В Україні дочірнєю компанію є ТОВ «ДУНАЙ АГРО».
Дуже важливу роль у розвитку Probstdorfer Saatzucht зіграв видатний австрійський селекціонер, професор Германн Гензель. Він почав працювати у компанії у післявоєнний період (із 1951 р.) та все своє життя присвятив вдосконаленню методів селекції зернових та створенню найкращого селекційного матеріалу. Селекційні напрацювання Австрії по зернових культурах є значною заслугою талановитої роботи професора Гензеля. Він є автором австрійських культових сортів, які увійшли в історію насінництва. Один із них – сорт Капо, якому нині виповнюється 30 років. Легендарний сорт за цей період вирощували від Німеччини до Півдня Балкан завдяки його високим адаптивним властивостям до умов вирощування та винятковому здоров’ю: він мало уражується хворобами, стабільний щодо врожайності за роками й має високу якість зерна. Ці три властивості дають змогу сорту досі успішно існувати на ринку Австрії. Крім того, Капо є сортом номер один для вирощування в органічних австрійських господарствах. «Нещодавно його зареєстрували для України, гадаю, що він буде цікавий господарствам, які працюють в органічному сегменті», – розповіла Юлія Петуненко, фахівець «Пробстдорфер Заатцухт» із розвитку сортів у Східній Європі.
Юлія Петуненко
Селекція та насінництво
Крім створення нових сортів, компанія розмножує, доробляє на своїх насіннєвих заводах і продає насіння як власної селекції, так і у партнерстві з іншими компаніями. Probstdorfer Saatzucht веде власну селекцію озимої м’якої пшениці, твердої пшениці, ячменю, сої, ріпаку та соняшника. У партнерстві з іншими насіннєвими компаніями на ліцензійних умовах компанія представляє сорти м’якої пшениці,ячменю, жита, вівса, спельти, ріпаку, тритикале, сої, соняшнику, гороху, кормових бобів й кукурудзи.
Селекційний процес виділений в окрему гілку в структурі підприємтсва, ним займаються дочірні фірми: селекцію зернових, сої, ріпаку проводить компанія Saatzucht Donau в Австрії, а селекцію соняшника компанія Donau Saat в Румунії. Із власними сортами високоякісних м’яких та твердих пшениць «Пробстдорфер Заатцухт» займає майже 50 % ринку насіння Австрії та є його безперечним лідером, частка ринку насіння сої сягає 25 %. До речі, австрійські всесвітньовідомі популярні булочки «земмелі» або «кайзерки» (королівські булочки) із характерною п’ятипроменевою «зіркою» зверху випікають виключно з борошна найвищої якості з пшениці сильних сортів, завдяки хлібопекарним властивостям якого гарно формується та не розвпливається при випіканні та сама «зірка» . Отож, ймовірно, що до сніданку більшість австрійців споживає «земмелі», виготовлені з борошна пшениці, створеної селекціонерами із Пробстдорфа.
булочки «земмелі» або «кайзерки» (королівські булочки)
Міжнародні ринки
Probstdorfer Saatzucht працює і продає своє насіння, крім Австрії, в Азербайджані, Болгарії, Великобританії, Греції, Італії, Канаді, Німеччині, Польщі, Росії, Румунії, Словаччині, Словенії, Угорщині, Україні, Франції, Хорватії, Чехії через власні дочірні та партнерські компанії. Найширше представлені сорти зернових культур. «Широка географія й популярність сортів є результатом того, що селекція проводиться в грунтово-кліматичних умовах Сходу Австрії із обмеженою середньорічною кількістю опадів (450 мм) та значним впливом континентального клімату а відтак сорти відрізняються високою посухостійкістю та екологічною і забезпечують стабільну й високу врожайність за стресових умов вирощування», – запевнив Марко Гьотфрід.
Марко Гьотфрід
Найстарішими є дочірні компанії Karintia Kft. в Угорщині та Probstdorfer Saatzucht Romania в Румунії, які працюють понад 20 років і мають свої насіннєві заводи, що доробляють насіння як для внутрішнього, так і для міжнародного ринків. Наймолодшою є дочірня компанія у Хорватії, яка автивно розвивається вже 4 роки. Стільки ж сіють пшеницю із Пробстдорфа партнери в Азербайджані, де посухостійкі сорти на зрошенні показують хорошу врожайність. «В Україні починали з 2010 року із реєстрації сортів озимої пшениці Балатон та Мідас, а в 2014 році заснували дочірню компанію «ДУНАЙ АГРО». Обрана назва нагадує про Дунай, – найважливішу «інтернаціонільну» річку на території Європейського Союзу, яка протікає крізь 10 країн Центральної та Східної Європи, та символізує об’єднання ринків, на яких працює «Пробстдорфер Заатцухт». У портфоліо в Україні нині 23 сорти основних с.-г. культур: озимої та ярої м’якої пшениці, ярої твердої пшениці, озимого та ярого ячменів, сої, соняшника, ріпаку та гороху», – розповіла Юлія Петуненко.
Насіннєвий завод у Пробстдорфі
Після огляду демоділянок переможці конкурсу у супроводі Райнера Шваба вирушили на насіннєвий завод, який розташований у Пробстдорфі. На підприємстві працюють 6 ліній із доробки насіння із середньою продуктивністю 50 т/год (для пшениці), остання і найновіша із встановлених в процесі розбудови заводу лінія – компанії Cimbria Haid. Під час доробки насіння деяких культур застосовують фотосепаратор.,
На заводі збіжжя проходить повний цикл доробки – від первинної очистки до протруювання та фасування у мішки. На всіх етапах регулярно відбирають проби та ретельно їх досліджують у власній насіннєвій лабораторії. Лабораторія Probstdorfer Saatzucht акредитована державним уповноваженим органом Австрії для сертифікаційних досліджень насіння зернової групи та сої, які визнаються ним при оформлення сертифікатів на насіння. Персонал лабораторії проходить щорічні курси підвищення кваліфікації, а лабораторія – контрольні перевірки уповноваженого органу, передбачені законодавством Австрії, та кожного року підтверджує свою акредитацію.
На заводі організоване силосне (приблизно 7 тис. т.) та контейнерне (16 тис. т.) зберігання насіння. Металеві контейнери об‘ємом 1 тона, у кожному контейнері розміщують насіння з окремого поля від окремого розмножувача одного сорту, обов‘язково зазначаючи сорт, номер поля, розмножувача та дату збирання. Це дає змогу відслідковувати та точно контролювати походження насіння впродовж усіх етапів доробки та формувати окремі пратії контрольованої якості. Система контейнерного зберігання технічно складніша та більш затратна за силосну, проте вона дозволяє досягати найвищої якості підготовки насіннєвого матеріалу.
У наступному номері читайте про візит до фермерського господарства та знайомство із генетичною лабораторією Saatzucht Donau.