Галицька Данія

0

Третя за обсягом із вирощування свиней в Україні, найбільша в західних регіoнах, найкраща за статусом здоров′я по всіх країні та одна з найефективніших у світі – далеко не весь перелік заслуг «Даноші», яка цього року відсвяткувала своє 13-річчя.

Історія нинішнього успіху розпочалася як розширення данського бізнесу групи Axzon із Польщі, – розповідає генеральний директор Крістіан Брокоп. Після двох років пошуку приміщень та умов ведення чесного бізнесу представник компанії потрапив до Копанок Калуського району на Івано-Франківщину. Тут, на Прикарпатті, придбали напівзруйновані будівлі колишнього свинокомплексу «Прикарпатський», який реставрували та повністю оновили за європейськими стандартами.

Рохкаючі сусіди

Свинарник у Копанках так і залишився серцем «Даноші», – нині тут розташовується центральний офіс, а у виробничих приміщеннях утримують 54 тис. голів свиней. «Це найбільша ферма в Західній Україні», – запевняє Надія Сухарник, керівник прес-служби «Даноші», яка починала працювати у «Даноші» перекладачем і «виросла» разом із компанією.

Завдяки своїм чималим розмірам (близько 49 га загальної площі) та великим санітарним розривам (тільки до найближчого населеного пункту відстань від 1,5 км по всьому радіусу) підприємство досягло успіхів у біобезпеці виробництва. «Живемо ми добре, сусіди хороші, не хропимо, але трішки рохкаємо», – жартує пані Надія. До речі, саме сюди запрошують допитливих і вимогливих односельчан на екскурсії, а також проводять екскурсії для діток. Утім, із міркувань біобезпеки прогулянки обмежуються лише оглядом території та детальними розповідями про виробництво. Приглушене рохкання і кувікання справді долинає з доглянутих свинарників, які, ззовні виглядають точнісінько так, як свинокомплекс баварського фермера Арміна Шдмідта, де я півроку вправлялась у догляді за поросятами, вакцинуванні та каструванні під час виробничого семестру іноземного навчання в магістратурі.

Замкнений цикл – відслідковування походження продукту

ТзОВ «Даноша» є однією з п′яти компаній данської групи Аxzon A/S, куди крім виробництва в Україні входять данська, польська і російська виробнича компанії. Основними інвесторами бізнесу є данський уряд, якому належить 83,82%, міжнародна фінансова корпорація (IFC) – 6,9%, «Аксельград холдинг» (Том Аксельград) – 3,87% та 76 приватних данських інвесторів, які володіють 5,41% бізнесу. Наразі за виробничими потужностями «Даноша» займає 40% в глобальному бізнесі Аxzon. Принципами роботи групи компаній є дотримання єдиних стандартів виробництва із закритим циклом, – починаючи від вирощування зернових і закінчуючи готовим продуктом

6

Крістіан Брокоп,
генеральний директор ТзОВ «Даноша»

тобто м′ясопродуктами на полиці в магазині. Завершений цикл дає можливість прослідкувати походження продукту, дізнатися, які корми було використано для його виробництва тощо. Абсолютний цикл із «дочок» компанії наразі має польський підрозділ, який включає виробництво і переробку свинини та біогазовий завод. «Даноша» буде наступною для побудови виробничого циклу, тут уже працює біогазовий завод та шукають ділянку під будівництво м′ясокомбінату.

450 тис. поросят на дорощуванні щороку

«За виробничими потужностями «Даноша» є третьою компанією в Україні зі свинарства. На семи сучасних свинокомплексах у Галицькому та Калуському районах виробництво організоване у трьох виробничих етапах: відтворення (свиноматочні ферми)– загальна кількість свиноматок 14 тис. голів; свині на дорощуванні до 30 кг – понад 450 тис. свиней у рік, із них самостійно до забійної маси ми можемо виростити трохи більше 300 тис. голів; відгодівля,» – розповідає Віктор Робейко, керівник виробництва, ветеринар за освітою, який два роки працював на данських свинофермах. Цього року в «Даноші» планують вийти на 300 тис. голів вирощування до забійної маси. Близько 150 тис. свиней продають на відгодівлю в інші підприємства в Україні, з якими мають постійні договори щодо поставки, з початку року почали також відвантажувати свиней до Грузії.

7

Власний комбікормовий завод ввели в експлуатацію в 2006 році
 

33 відлучених поросят на свиноматку в рік

За виробничими показниками «Даноша» не поступається данським виробникам свинини, ба більше, є однією з найефективніших компаній зі свинарства в світі. Успіху завдячують високоякісному менеджменту на всіх ланках виробництва. Не без гордощів пан Віктор розповідає про виробництво, яке є вельми успішним. Від свиноматки мають 16,3 живонароджених поросят, 32,35 поросяти в середньому відлучають у рік. У ваговій групі від 6 до 10 кг середньодобовий приріст сягає майже 470 г. У групах на відгодівлі мають 991 г/добу та планують досягти 1025 г добових приростів із конверсією корму 2,75 кормових одиниць на кілограм приросту. «Це досить хороші показники, які дають нам змогу лишатися на плаву в часи, коли ринок був не надто сприятливим для свинарства», – запевняє керівник виробництва.

«Трилінійні» гібридні поросята

8

Загальна кількість поросят на дорощуванні 450 тис. голів

Завдяки доступу до кращих данських технологій поросята із «Даноші» мають високоякісну генетику. Саме її називають тут основою високих показників народжуваності. Все маточне поголів′я данського походження, адже завозять увесь ремонтний молодняк. Генетика базується на трьох породах – ландрас, йоркшир і дюрок. Свиноматки є гібридом ландраса із йоркширом, що забезпечує максимальну кількість живонароджених поросят і високу молочність. Від дюрка свині мають відгодівельні якості – високі конверсію корму та вихід м’яса. Тривалість життя свиноматок становить 6 опоросів, таким чином, щороку оновлюють до 50% стада. Нещодавно у «Даноші» почали завозити чистопородних свинок породи йоркшир, аби отримувати більше поросят. Результат не забарився. «На одній із наших ферм, яка спеціалізується на ядрі чистопородного йоркшира, ми отримуємо від свиноматки на одне живонароджене порося більше», – ділиться досягненнями Віктор Робейко. Тож саме на цій фермі досягли результату 35 відлучених поросят на свиноматку в рік.

Двічі на рік завозять близько 40 кнурів із Данії. Їх розподіляють відповідно правилам біобезпеки на всіх фермах. Тривалість продуктивного періоду кожного –1,5–2 роки. Для запліднення використовують свіжу сперму, якій не більше 3-х днів. Віднедавна почали застосовувати технологію внутрішньоматкового запліднення, що дає змогу зменшити витрати сперми. Відсоток поросності свиноматок – понад 90%.

Власне виробництво комбікорму

У 2006 році запустили свій комбікормовий завод на території центрального комплексу в Копанках із виробничою потужністю 2 тис. тонн у тиждень. З нього комбікорм розвозять на всі ферми підприємства. За раціони та рецептуру відповідає данський експерт. У власному дослідницькому центрі тестують різні види кормів і розробляють рецептуру. До речі, для українських свиней виробляють корми із врахуванням місцевої сировини, зокрема соняшникового шроту. Майже половину сировини для виробництва комбікормів закуповують. Залежно від вікових груп свиней годують сухим та рідким кормом.

5

Аби запобігти потраплянню гноївки в ґрунт, лагуни для зберігання вистеляють двошаровою захисною плівкою

Правила біобезпеки

Вельми пишаються у «Даноші» рівнем біопезпеки. До того ж галицькі свинарники були закритими для відвідувачів з самого початку виробництва. Чіткими є вимоги до персоналу: крім дотримання обов′язкової гігієни у виробничих приміщеннях, працівники не можуть утримувати свиней на приватних обійстях та приносити продукти зі свинини на територію ферми.

Усі машини, які забирають свиней, обов′язково миють, дезінфікують та прогрівають за температури 70°С.

На сьогодні «Даноша» має статус найкращого господарства в Україні за статусом здоров′я свиней щодо стратегічних хвороб. Свиноматок вакцинують за кілька тижнів до опросу від колібактеріозу та клостридіозу, для забезпечення колострального імунітету в новонароджених поросят. Поросят вакцинують у віці 28-35 днів від цирковірусної інфекції. Для імунітету самих свиноматок їх вакцинують від лептоспірозу, парвовірусної інфекції та грипу.

Біогазова установка на 1,2 тис. кВт теплової енергії

Гній у господарстві зберігають до шести місяців у лагунах, висланих двома шарами дуже товстої плівки, яка захищає ґрунт від потрапляння в нього будь-якої гноївки. Зверху гноєсховище теж щільно покрите такою самою міцною плівкою, що допомагає уникнути випаровування гноївки. Лагуни різного розміру, залежно від ферми, як мінімум 12 тис. м3.

Восени 2013 року в «Даноші» у Копанках ввели в експлуатацію біогазовий завод на гноївці, яким нині управляє Іван Кальковець. Наразі проектна потужність заводу становить 1200 кВт/год теплової та 1166 кВт електричної енергії. Тобто ця установка може постачати 7,8 млн кВт електроенергії та 6,3 млн кВт тепла на додачу до власного споживання. У минулому році біогазовий завод «Даноші» отримав сертифікацію «зеленого» тарифу. У найближчих планах – спорудження другого біогазового заводу такої самої потужності.

Плани на власну переробку

Амбітні галичани міркують над будівництвом власного м′ясокомбінату. Крістіан Брокоп називає приблизно 4 млн євро запланованого обсягу першої інвестиції у приміщення для забою. Наразі шукають ділянку під об′єкт. Любов Богачевська, яка 10 років тому починала працювати на «Даноші» теж перекладачем, а нині очолює відділ зовнішніх зв′язків і розвитку компанії розповідає, що вже проаналізували 104 ділянки. Майданчик має відповідати законодавчим вимогам та потребам інвесторів: відстань від житлових будинків – 500 м, до тваринницьких приміщень – не менше як 1000 м, площа території – 8–10 га, зручне логістичне розміщення та близькість до основних доріг. «Власна переробка в Україні буде останнім кроком до замкнення ланцюга виробництва. Споживачі зможуть прослідкувати шлях та походження продукту, який ми виробляємо за найвищими світовими показниками», – запевняє пан Крістіан.

4

Біогазовий завод «Даноші» потужністю 1200 кВт/год теплової енергії

Опубліковано у №9 (110)/ 2017

 

Ірина Корчагіна, Agroexpert (Україна)

 

                      Завантажити у форматі PDF