За матеріалами ДП «Рейлін»
Сорго – це сільськогосподарська культура, яка займає п’яту позицію в світовому рейтингу серед зернових культур, до того ж, чи не єдина, що на 90% використовується країнами-виробниками на внутрішні потреби та має, насправді, універсальне значення.
Рід сорго об’єднує зернові, цукрові, сорго-суданкові та віникові гібриди, де використовуються всі частини рослини, що й робить його універсальною культурою.
Сорго – цінна харчова та дієтична культура, яка йде на виробництво круп, борошна, спирту класу люкс, крохмалю, пива та соргового меду. Кулінарні вироби з сорго корисно споживати як здоровим людям, так і хворим на глютенову незасвоюваність та цукровий діабет.
Сорго – унікальна культура для тваринництва. В структурі кормової бази прогресивних тваринницьких господарств корми із сорго (зерно, дерть, сіно, сінаж, макуха) становлять не менш як 45% у раціонах більшості сільськогосподарських тварин.
Сорго – важлива енергетична культура. Світове виробництво біоетанолу вже сягнуло 100 млрд л (80 млн т) у рік. За використання цукрового сиропу вихід біогазу з одиниці площі становить 4–8 м3, або 4,0 дал/т сировини (надземної маси), зерна – 45 дал, чи 0,50 т на тонну сировини. При цьому вихід біоетанолу з цукрового сорго в 1,5 рази вищий порівняно з кукурудзою та цукровим буряком. Вельми ефективним та універсальним біологічним видом палива є біогаз, який отримують із відновлюваної сировини та органічних відходів. За підрахунками вчених, нині сорго є однією з найперспективніших сільськогосподарських культур для виробництва біогазу. Крім того, в залишках від бродіння на біогазових установках зберігається 70% азоту та 100% фосфору та калію, які придатні для використання як цінне органічне добриво.
Сорго як страхова культура
Найкращою альтернативою соняшнику та кукурудзі та, без сумніву, найліпшою страховою культурою на сьогодні є сорго. Радимо зробити вибір на користь сорго, якщо ваш регіон належить до зони ризикового землеробства; ґрунтові проби показали низькі запаси вологи в метровому шарі; виникла необхідність у пересіві озимих культур; попередником був соняшник; виникла потреба в фітосанітарії ґрунту для знищення інфекційного осередку вовчка; ґрунти мають лужну реакцію ґрунтового розчину; виникла потреба в хімічній меліорації ґрунтів під зрошенням; еродовані, ущільнені, безструктурні ґрунти та інше.
Сівба
Сорго починають сіяти за температури ґрунту 15°С. До того ж воно досить теплолюбне та найпосухостійкіше серед сільськогосподарських культур. Однією з головних умов отримання високих урожаїв є правильний вибір гібрида і, відповідно, посівного матеріалу. Насіння має бути високої якості, що передбачає високу енергію проростання, схожість та якісне протруєння. Радимо використовувати насіннєвий матеріал, протруєний антидотом, комплексним фунгіцидом та інсектицидом зі стимулюючим ефектом. Такими є сучасні зернові, цукрові, силосні й сорго-суданкові гібриди нової лінійки компанії, які можуть задовольнити потреби будь-якого виробника та розраховані на сівбу в різних ґрунтово-кліматичних зонах України. Унікальність лінійки полягає в широкому виборі гібридів, серед яких – надранні гібриди зернового сорго, що можуть бути попередниками для озимих зернових культур, мають підвищену холодостійкість, добре витримують сівбу у відносно холодний ґрунт, починаючи з 12°С, стійкі до попелиць окремих рас та високотехнологічні. До того ж, як говорять вчені: «Там де не росте сорго, не ростиме нічого».