В Україні обговорили особливості реформування промислового і любительського рибальства та розвитку меліорації земель

0

10 січня 2023 року в ІА «Укрінформ» відбулася спільна пресконференція заступника Міністра Мінагрополітики Віталія Головні, т.в.о. Голови Держрибагентства Ігоря Клименка та першого заступника Голови Держрибагентства Тараса Кота на тему «Реформування галузі рибного господарства та меліорації».

Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Під час пресконференції презентовано експериментальний проект з проведення аукціонів на спеціальне використання водних біоресурсів, нові Правила любительського та спортивного рибальства, окреслив основні аспекти розвитку меліорації земель в Україні та формування організацій водокористувачів.

Заступник Міністра Віталій Головня коротко поінформував присутніх про реалізацію реформи у сфері меліорації земель, припинення дії в Україні останньої існуючої угоди з рф у галузі рибного господарства в Азовському морі, прийняття головування України у Комісії зі збереження морських живих ресурсів Антарктики, запуск реформування рибного господарства країни тощо.

Окремо зупинився на прийнятій 30.12.2022 за № 1479 постанові Уряду, якою запроваджено експериментальний проект щодо проведення аукціонів з продажу права на спеціальне використання водних біоресурсів шляхом електронних торгів.

«Реалізація постанови забезпечить збільшення кількості учасників, упередження одноосібності та фінансову адаптивність», – зазначив Віталій Головня.

Так, основними цілями експериментального проекту є:

– забезпечення ефективної та прозорої процедури надання права на спеціальне використання водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах;

– створення прозорих умов економічної конкуренції серед суб’єктів господарювання;

– розвиток малого і середнього бізнесу та економічний розвиток в цілому;

– управління процесами підвищення продуктивності екосистем, збереження та розширення їх біорізноманіття;

– створення сприятливих умов для нарощування обсягів високоякісної продукції вітчизняного виробництва для гарантування продовольчої безпеки держави, задоволення потреб населення у продукції рибного господарства.

Зі свого боку т.в.о. Голови Держрибагентства Ігор Клименок акцентував увагу на самій процедурі проведення аукціонів та вимогах до їх учасників. Він зазначив, що експериментальний проект – це перший важливий крок у реформуванні промислового рибальства, що буде відправною точкою для інших змін у галузі.

Під час заходу також було презентовано нові Правила любительського і спортивного рибальства, затверджені наказом Мінагрополітики від 19.09.2022 № 700, зареєстровані в Мін’юсті за № 1412/38748 від 16.11.2022 та набрали чинності 09.12.2022.

Заступник Міністра Мінагрополітики Віталій Головня зауважив, що попередні правила суттєво не переглядалися понад 20 років, тому не відповідали положенням нормативно-правових актів, реаліям сьогодення та були морально застарілими, відтак питання прийняття нових правил уже тривалий час залишалося актуальним, та, нарешті, було втілено у життя. Нові правила також врегулювали спортивне рибальство і підводне полювання, впровадили результативні заходи з охорони та збереження біорізноманіття іхтіофауни водойм та середовища її існування.

Т.в.о. Голови Держрибагентства Ігор Клименок детально поінформував про основні відмінності нових Правил від редакції попередніх Правил.

Зокрема, збільшення добової норми вилову риби (3 кг) на одну особину, мінімально дозволених до вилову розмірів більшості водних біоресурсів, зняття обмеження на вилов деяких малоцінних та інвазивних видів водних біоресурсів, розповсюдження дії нових Правил на об’єкти природно-заповідного фонду, де така діяльність не заборонена статутом ПЗФ, збільшення дозволеної кількості гачків, зменшення кількості заборонених для рибальства місць. Водночас новими Правилами визначено заходи щодо дбайливого поводження з виловленими водними біоресурсами, встановлено окрему нерестову заборону на вилов щуки, змінено механізм визначення прилову молоді риби тощо. Крім того, для підвищення безпеки рибалок встановлено заборону на вилов водних біоресурсів у темний час доби у внутрішніх рибогосподарських водних об’єктах у межах судового ходу, а також на вилов у межах охоронних зон електричних мереж.

«Любительське рибальство об’єднує мільйони українців. А під час війни – риболовля була для певних верств населення чи не єдиним джерелом харчування», – акцентував Ігор Клименок, наголосивши на важливості риболовлі загалом для українського суспільства.

Також під час пресконференції перший заступник Голови Держрибагентства Тарас Кот окреслив основні аспекти розвитку меліорації земель в Україні та формування організацій водокористувачів. Зокрема, наголосив на чіткому виконанні Держрибагентством Закону України «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель».

«Завдяки проведеній потужній роз’яснювальній роботі з аграріями у форматі зустрічей, семінарів та вебінарів, значна частина питань, які найбільше їх хвилювали, вирішилась, або ж були напрацьовані конкретні шляхи по їх вирішенню. Наразі в Україні вже створено 3 організації водокористувачів, які зареєстровані Державним реєстратором. На черзі ще 6 потенційних організацій водокористувачів, які планують провести установчі збори найближчим часом. Географія створення ОВК – Черкаська, Одеська, Миколаївська, Дніпропетровська, Полтавська, Вінницька області. Наразі проходять консультації з ініціативними групами по створенню ОВК у Житомирській та Запорізькій областях. У результаті ми очікуємо підвищення ефективності використання меліоративних земель, зменшення втрат води, яка подається на зрошення, мінімізації ризиків припинення подачі/відведення води під час вегетаційного сезону та покращення інвестиційного клімату в галузі. Зрошення – це не тільки системи, насосні станції, канали та труби – це також зрошувальні машини, які потрібно купувати, техніка, планування капітальних ремонтів на 3-5 років, формування земельного банку тощо. А для вирішення комплексу цих питань необхідні інвестиції, які ОВК отримати простіше ніж нинішнім управлінням водного господарства. Як наслідок, всі ці кроки в комплексі призведуть до збільшення площ земель на яких буде застосовуватися гідротехнічна меліорація. Це дозволить розробити замкнуту технологічну схему роботи меліоративного комплексу та забезпечити сталий і прогнозований розвиток сільського господарства України в умовах зміни клімату», – зазначив Тарас Кот.

Водночас для повноцінної реалізації реформи у сфері меліорації земель необхідне якнайшвидше прийняття законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення системи управління об’єктами інженерної інфраструктури меліоративних систем державної власності (реєстр. № 7577), тобто законопроекту про операторів та виконання рішення Уряду щодо фактичної передачі функцій з управління меліоративною інфраструктурою від Держводагентства до Державного агентства меліорації та рибного господарства, зокрема в частині передачі майна, яке використовується для належної експлуатації меліоративних систем. Адже для пришвидшення реформи необхідно закінчити цю передачу до початку зрошувального сезону.

З презентаційними матеріалами пресконференції можна ознайомитися за посиланням.