Швейцарія продовжує надавати підтримку господарствам з виробництва молока в деокупованих областях

0

Завершується перша фаза швейцарського гуманітарного проєкту, яким було охоплено 233 молочні господарства в Чернігівській, Київській та Сумській областях. 155 ферм вже отримали необхідні засоби гігієни для виробництва молока, ще 78 – отримають допомогу в листопаді.

Про це повідомляють у Мінагрополітики.

Проєкт реалізовується на запит Міністерства аграрної політики та продовольства України у взаємодії з Асоціацією виробників молока України (АВМ), міжнародним благодійним фондом #SaveUA та Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів за координації Посольства Швейцарії в Україні.

Метою є забезпечення продовольчої безпеки в цілому та зокрема через покращення доступу для населення України до якісних та безпечних молока та молочних продуктів, що виробляються в Україні. Важливою передумовою для цього є забезпечення належної гігієни виробництва та зберігання молока, а також здоров’я тварин.

Загальний бюджет гуманітарного проєкту складає 2,5 млн швейцарських франків (близько 100 млн гривень). Та через втрату поголів’я у зв’язку з бойовими діями і частково через відмову від допомоги господарств, що змогли вистояти перед викликами воєнного стану, з’явилася можливість переадресувати залишкові кошти на четверту область – Харківську.

Таким чином, ще 63 господарства Харківщини отримають підтримку від Швейцарії, а загальна кількість реципієнтів з урахуванням господарств у Сумській, Чернігівській та Київській областях зросте до 296. Важливо, що ці чотири регіони у мирний час у 2021 році забезпечували понад 30% молока, що вироблялося зареєстрованими господарствами, та були ключовими постачальниками молока на переробку найвищої якості – ґатунку «Екстра».