В Україні ухвалили закон, що регулюватиме питання безпечності матеріалів, які контактують з харчовими продуктами

0

Сьогодні народні депутати України 306 голосами ухвалили в другому читанні Закон України «Про матеріали і предмети, що призначені для контакту з харчовими продуктами» (реєстр. № 4568 від 04.01.2021).  

Про це повідомляють у Мінагрополітики.

Як зауважив Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, реалізація Закону дозволить встановити єдині правила у сфері виробництва, обігу та використання матеріалів й предметів, які безпосередньо або опосередковано контактують з харчовими продуктами.

“Основна мета цього документу –  комплексно врегулювати питання безпечності матеріалів і предметів, що контактують з харчовими продуктами, адже йдеться про здоров’я людей. Нам важливо було підготувати редакцію цього закону на основі вимог понад 10-ти актів Європейського Союзу, і тим самим створити законодавче підґрунтя для подальшої реалізації Угоди про асоціацію з ЄС”, –  сказав він.

У Законі йдеться про такі матеріали і предмети, як папір та картон, пластик, друкарські фарби, регенеровану целюлозу, силікон, текстиль, лаки і покриття, віск, деревину, клеї, кераміку, корок, гуму, скло, іонообмінні смоли, метали і їх сплави, активні та інтелектуальні матеріали і предмети, а також інші.

Серед основних новацій регулювання:

  1. Визначено загальні вимоги до предметів та матеріалів, що призначені для контакту з харчовими продуктами.
  2. Врегульовано відносини, пов’язані з виробництвом, обігом та використанням матеріалів і предметів.
  3. Впроваджено державну реєстрацію та ведення державного реєстру речовин, що використовуються у виробництві матеріалів і предметів та процесів переробки пластику (повторного використання).
  4. Визначено чіткі вимоги, щодо належної виробничої практики (GMP) при виробництві матеріалів та предметів, що призначені для контакту з харчовими продуктами.
  5. Удосконалено вимоги щодо державного контролю та відповідальності операторів ринку.