Україна і надалі готова бути серед гарантів продовольчої безпеки світу – Микола Сольський

0

До повномасштабного вторгнення рф соняшникова олія була найбільш експортованим українським продуктом. Частка української соняшникової олії на світовому ринку складала 31 %. Через ускладнення логістичних шляхів та інших факторів війни експорт значно знизився, що вже відображається, як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках.

Про це під час виступу на тематичній панелі «Задоволення світової потреби в соняшниковій олії» в рамках конференції G-20 щодо стійкого розвитку рослинних олій у світі зазначив Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.

Зокрема в Україні спостерігається тенденція до зменшення посівних площ, відповідно це спричинить скорочення виробництва олії, може спровокувати дефіцит і стрімке зростання ціни, що матиме глобальні наслідки для всього світу.

«Зважаючи на поточні труднощі з транспортуванням соняшникової олії, Україна почала продавати й первинну сировину – насіння соняшнику. За час роботи зернового коридору було експортовано 0,5 млн тонн. Але в теперішніх обставинах ми отримуємо значно меншу експортну виручку, спостерігаємо зниження рівня внутрішньої переробки, усвідомлюємо, що витрати наших виробників суттєво зросли й виробництво стало економічно не вигідним», – сказав Міністр.

Попри всі обставини, Україна й надалі готова бути серед гарантів продовольчої безпеки світу та спроможна забезпечити не лише внутрішні потреби продовольства, а й потреби інших країн.

«Достеменно невідома подальша доля продовольчої безпеки світу. Подальша доля багатьох людей. Достеменно відомо лише те, що для окупантів загострення глобальної продовольчої кризи – це ще один спосіб дестабілізувати світ. Однак, об’єднавши наші зусилля разом з партнерами, ми здатні цього не допустити. Ми здатні зупинити екстрене зростання цін. І здатні зберегти найцінніше – життя людей», – зазначив Міністр.

Українська сторона під конференції G-20 щодо стійкого розвитку рослинних олій у світі вчергове закликала усі країни рішуче засудити агресію рф на усіх рівнях, вимагати від росії припинити ігри з продовольством та повернутися до своїх зобов’язань.